economie cultuur politiek RSS

Geschrapt tv-drama maakt miraculeuze comeback

Geschrapt tv-drama maakt miraculeuze comeback

De duurste historische tv-serie ooit in China gemaakt werd van de buis gehaald, maar is nu weer terug. Met één opvallend verschil: alle decolleté's zijn in de hermontage verwijderd.

De met veel bombarie aangekondigde dramaserie De Keizerin van China verdween op 28 december na zeven uitzendingen geruisloos van het scherm. De tv-serie vertelt het verhaal van keizerin Wu Zetian, die tijdens de Tang-Dynastie als enige vrouw ooit China regeerde. De commerciële tv-zender Hunan TV meldde op zijn website dat de serie om 'technische redenen' uit de programmering was gehaald.

En zie, donderdag was De Keizerin van China plotseling weer terug. En was ook zichtbaar waarom de serie eerder was geschrapt. Want alle scenes die een onbekommerde blik op de rugou (letterlijk: borstkloof) van hoofdrolspeelster Fan Bingbing en andere actrices boden, zijn vervangen door close ups.

 

Immorele tv

Het staatsbureau voor pers, film, radio en televisie was niet bereikbaar voor commentaar, maar waarschijnlijk heeft deze toezichthouder ingegrepen. Het censuurbureau controleert de media op ongepaste inhoud, zoals verwijzingen naar seks, geweld en 'anti-Chinese sentimenten'. De dienst is al langer bezig met een kruistocht tegen alles wat 'immoreel' is.

Vorig jaar legde het beperkingen op aan het aantal dating-, spel- en talentenshows op de Chinese televisie. In november baarde het hoofd van het staatsbureau, Cai Fuchao, opzien, toen hij in een opinieartikel schreef dat de meeste in China geproduceerde speelfilms en tv-programma's 'troep' zijn. Hij riep makers op 'decadente thema's' los te laten en zich niet langer als 'slaaf van de markt' op te stellen in de strijd om de gunst van het publiek (en een hoge opbrengst). Zij moeten zich juist laten leiden door het algemeen belang en zich richten op het verspreiden van sociale waarden.

 

Kijkcijferhit

De Keizerin van China is een van de duurste tv-drama's ooit in China gemaakt. Volgens Global Times bedroegen de productiekosten 300 miljoen yuan (36 miljoen euro). Alleen al de 3.000 historische kostuums (met lage uitsnijding) hebben 10 miljoen yuan gekost. De serie werd de eerste week uitermate goed bekeken.

Honderden internetgebruikers reageerden op de terugkeer van de serie en de merkwaardige close ups die nu te pas en te onpas zijn te zien. Sina Weibo hield een peiling over de hermontage en stelde de simpele vraag: Moeten decolletéscènes worden geschrapt? Zo'n 95 procent antwoordde van niet. 

UPDATE - Op 21 januari heeft het staatsbureau voor pers, film, radio en televisie gereageerd op de ophef over De Keizerin van China. Volgens adjunct-directeur Tian Jin bevatte de serie 'ongezonde beelden'. Tian beweert dat de toezichthouder veel klachten van kijkers had ontvangen, alvorens werd besloten in te grijpen.

maandag 5 januari 2015

Gerelateerde personen:

Fan Bingbing

Gerelateerde onderwerpen:

Creatieve sector moet verplicht naar het platteland
'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'
Censors willen grip op buitenlandse tv-series

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder