economie cultuur politiek RSS

China wil gestolen Boeddhabeeld van Nederland terug

Autoriteiten in de provincie Fujian claimen dat een duizend jaar oud beeld in Nederlands bezit in 1995 uit China is geroofd. Het beeld met daarin een mummie wordt door China teruggeëist.

Onderzoekers van het Drents Museum in Assen keken verrast op toen een CT-scan vorig jaar onthulde dat een Chinees Boeddhabeeld een geheim in zich droeg: een mummie van een monnik. Maar bij het bureau voor oudheidkundige voorwerpen in de provincie Fujian was men minstens zo verrast toen dit nieuws naar buiten werd gebracht. Was dit niet een beeld dat in 1995 in Yangchun was gestolen?

Chinese autoriteiten hebben zondag bevestigd dat zij vermoeden dat het beeld langs illegale weg uit China is verdwenen. De overheid heeft de Nederlandse regering gevraagd het beeld in beslag te nemen en aan China terug te geven. In Yangchun werd het bericht dat het verdwenen beeld is opgedoken met blijdschap ontvangen; dorpsbewoners huilden van blijdschap en er werd vuurwerk afgestoken, meldt het Volksdagblad.

 

Anonieme verzamelaar

Het beeld werd in 1996 aangekocht door een Nederlandse verzamelaar, die anoniem wil blijven. Vorig jaar werd het boeddhabeeld voor het eerst tentoongesteld in het Drents Museum. Dit museum heeft namens de verzamelaar laten weten dat het beeld langs legale weg is aangeschaft en dat daar bewijs voor bestaat.

Het beeld is momenteel aan Hongarije uitgeleend voor een tentoonstelling. Maar het Hongaars Natuurhistorisch Museum heeft het beeld vrijdag op verzoek van de eigenaar teruggetrokken, nadat zich donderdag Chinese journalisten in Boedapest hadden gemeld met een 'schokkend verhaal'. Het beeld is vervolgens direct opgehaald en naar Nederland gebracht.

 

Papierwerk

Volgens het bureau voor oudheidkundige voorwerpen in Fujian bevat het beeld de mummie van een lokale monnik, Zhanggong Zushi. Zijn lichaam werd na zijn dood gemummificeerd en later in een beeld geplaatst, waarschijnlijk tijdens de Song Dynastie (960-1279).

Er is grote vraag naar Chinese kunstvoorwerpen. Dit drijft de prijs op en stimuleert handelaren het benodigde papierwerk te vervalsen of via corrupte ambtenaren valse verklaringen te verkrijgen.

UPDATE - De anonieme Nederlandse verzamelaar heeft maandag verklaard dat hij het Boeddhabeeld al in 1994 in het bezit was van een bevriende verzamelaar. Autoriteiten in Fujian zijn er echter van overtuigd dat dit het beeld is dat in 1995 in Yangchun is gestolen, vanwege het formaat, de gezichtsuitdrukking van het beeld, maar vooral vanwege twee karakteristieke beschadigingen op de buik en de hand. Volgens de Chinese overheid werkt Nederland mee aan het onderzoek.

maandag 23 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese kunst is miljoenenbusiness geworden
Politie zoekt op vuilstort naar kostbaar kunstwerk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder