economie cultuur politiek RSS

Beijing voert strengere anti-rookregels in

Vanaf maandag is het bewoners en bezoekers van de Chinese hoofdstad niet meer toegestaan te roken in publieke ruimtes of in de buurt van scholen en ziekenhuizen. Maar of de regels ook effect zullen hebben hangt af van voldoende toezicht.

Vanaf 1 juni is het niet meer toegestaan in de stad Beijing een sigaret op te steken in restaurants, op de werkplek of het openbaar vervoer. Al in 2011 kondigde het Chinese ministerie van volksgezondheid een richtlijn af die het roken in het publieke domein moest tegengaan, maar het duurde meer dan drie jaar voordat de hoofdstad die in wetgeving had omgezet. In november werd door het kabinet opnieuw strengere rookregels aangekondigd.

Overtreders worden bestraft met een boete van 200 yuan (30 euro). De namen van wie drie keer wordt betrapt worden bovendien op een website van de stad vermeld. Maar de meeste hoop is gericht op de boete van 10.000 yuan (1.500 euro) die werkgevers en restauranthouders krijgen als zij niet op het verbod toezien.

 

Gedragsverandering

Een taxichauffeur die rookt terwijl hij passagiers vervoert, iemand die met een sigaret een lift inloopt, zelfs leraren die voor de klas een rokertje opsteken. In China is het allemaal heel normaal. De vraag is dan ook of de nieuwe regels het gedrag van rokers echt zullen veranderen.

Wat dat betreft zijn de ervaringen van steden die Beijing voorgingen met een strenger anti-rookbeleid niet hoopgevend. De regels zijn streng, de boetes hoog, maar het ontbreekt vaak aan toezicht. Overigens kende Beijing al (minder strenge) regels om roken te ontmoedigen, maar die werden nooit afgedwongen. Twee jaar geleden constateerde de stad zelf dat het anti-tabaksbeleid was mislukt, omdat niet minder, maar juist meer mensen waren gaan roken.

 

Reclameverbod

De nieuwe regels in Beijing omvatten ook een verbod om op straat te roken in de nabijheid van scholen en ziekenhuizen. Daar mag ook geen rookwaar meer worden verkocht. Bovendien mag er in de openbare ruimte geen reclame meer voor tabaksproducten worden gemaakt.

Naar schatting driehonderd miljoen Chinezen roken. Door de stijging van het besteedbaar inkomen in de afgelopen jaren wordt er niet alleen door meer mensen, maar ook meer per persoon gerookt. De Chinese overheid maakt zich zorgen over de gezondheidseffecten van roken, zoals longkanker, hart- en vaatziekten en hoge bloedruk. Eerder dit jaar werden de accijnzen op rookwaar verhoogd om rokers te ontmoedigen.

maandag 1 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Strengere anti-tabakswet in de maak
Wat wil je roken als je later groot bent?
Meer rook na anti-rookbeleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder