economie cultuur politiek RSS

Parlement Hong Kong beslist over kieswijziging

Parlement Hong Kong beslist over kieswijziging

Het stadsparlement van Hong Kong is bijeen om over een omstreden kieswet te debatteren. In de stad hebben zich demonstranten verzameld omdat de wet in hun ogen niet ver genoeg gaat.

Lokale parlementariërs zijn woensdagmiddag bijeen gekomen om over een wijziging van het kiesrecht te beslissen. Het stadsbestuur wil algemeen kiesrecht invoeren, maar kandidaten voor de functie van chief executive, zeg maar de burgemeester van Hong Kong, laten selecteren door een comité. Tegenstanders van dit voorstel noemen dat schijnverkiezingen en willen een vrije kandidaatstelling.

Het is bepaald niet gezegd dat het voorstel zal worden aangenomen. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig, maar van de 69 parlementariërs behoren er 28 tot het pro-democratiekamp. Zij staan voor een dilemma: als ze volharden in hun verzet blijft de situatie bij het oude en beslist een kiescomité wie de nieuwe chief executive wordt. Als er tenminste zes toch instemmen wordt er tenminste een stap richting meer democratie gezet. Naar verwachting zijn de beraadslagingen vrijdag afgerond en kan er worden gestemd.

 

Veiligheidsmaatregelen

Het voorstel heeft tot een controverse in Hong Kong geleid. Honderden demonstranten hebben zich rond het hermetisch afgesloten parlementsgebouw verzameld. De veiligheidsmaatregelen zijn zo mogelijk nog verder opgevoerd, nadat zondag een groep politieke activisten is opgerold die mogelijk van plan was een bomaanslag te plegen. Ook voorstanders van het voorstel gingen woensdag de straat op.

In het najaar van 2014 werd wekenlang gedemonstreerd voor vrije kandidaatstelling. Enkele belangrijke doorgaande wegen werden toen langdurig geblokkeerd.

woensdag 17 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Negen arrestaties na vondst explosieven in HK
Studenten Hong Kong verplicht naar China
Het grote verhaal in China: Hong Kong (I)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder