economie cultuur politiek RSS

'Traditionele medicatie verontreinigd met landbouwgif'

Traditionele Chinese medicijnen op basis van kruiden zijn vaak verontreinigd met pesticides. Dat zegt Greenpeace China op basis van eigen onderzoek.

Greenpeace onderzocht 65 populaire geneeskrachtige kruiden die waren gekocht in negen drogisterijen in verschillende steden. In 48 daarvan werden sporen van pesticiden aangetroffen, in één geval tot 500 keer de toegestane waarde. In 26 producten werd landbouwgif aangetroffen dat in China verboden is.

Langdurige blootstelling aan landbouwgif kan leiden tot concentratieproblemen, veranderingen van de hormoonhuishouding en geboorte-afwijkingen.

 

Boeren kwistig met gif

Volgens Greenpeace gebruiken boeren niet alleen verboden bestrijdingsmiddelen, maar ook veel te veel gif. Een derde van het gebruikte gif zou voldoende zijn om ongedierte op hun gewassen te bestrijden. Het gif hoopt op in de grond en komt in het water terecht.

Vorig jaar testte Greenpeace Chinese thee. Toen bleken 12 van de 18 onderzochtte soorten thee landbouwgif te bevatten. In 2011 werd groente en fruit uit de supermarkt onderzocht; 35 van de 50 onderzoeksvoorwerpen bevatte pesticiden.

 

Voor elke kwaal een kruid

Chinezen hechten een sterk geloof aan traditionele Chinese medicijnen (TCM). Voor vrijwel alle kwalen zijn kruiden die genezing of preventie beloven. De kruiden worden in de thee gedaan of gedroogd, vermalen en in capsules verwerkt.

woensdag 26 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China's natte droom blijkt ook al vervuild
Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling
China gaat grondvervuiling onderzoeken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder