economie cultuur politiek RSS

Niet-westerse top bijeen in Rusland

In het Russische Ufa begint woensdag de leidersconferentie van de Brics-landen; donderdag volgt direct de topontmoeting van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie SSO. China en Rusland zullen proberen de banden aan te halen.

Tot voor kort vormden ze een economisch dream team, de vijf landen die met het acroniem Brics worden aangeduid. Maar de crisis in hun afzetmarkten en lage olieprijzen hebben de groei in Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland voorlopig doen stoppen. In het geval van het laatste land hebben westerse sancties de malaise verergerd.

Hoewel hun economische slagkracht in de wereld is verminderd, zullen de regeringsleiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika proberen de politieke samenwerking te intensiveren. Want hoe verschillend de vijf landen ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze vormen samen een machtspolitiek blok in een verder door het westen genomineerde wereld.

 

Vrienden

Voor Rusland zijn beide toppen belangrijk om de wereld te laten zien dat Moskou nog steeds vrienden heeft. Het heeft dringend andere handelspartners nodig nu het westen Poetin vanwege het Russische optreden in de Oekraïne probeert met economische sancties op de knieën te krijgen.

China kan Rusland goed gebruiken in het spel van afstoten en aantrekken dat het met de VS speelt. Het kan zeker een militaire vriend gebruiken aan zijn zeezijde, waar China is ingesloten door bondgenoten van de VS. Bovendien heeft president Xi Jinping de hulp van Moskou nodig bij het realiseren van zijn ambitieuze plannen voor een nieuwe Zijderoute, dwars door Ruslands invloedsgebied in Centraal-Azië. China zal proberen de overige Brics-landen zover te krijgen deze plannen in ieder geval in woord, mogelijk ook in daad te ondersteunen. Xi heeft al eerder gezegd dat Brics-landen politiek samen moeten optrekken.

 

Samen

De Brics-leiders zullen donderdag anderhalf uur vergaderen met de leiders van de SSO. Die komen donderdag en vrijdag ook in Ufa bijeen. Rusland en China zullen aandringen op samenwerking tussen de twee organisaties, om internationaal een vuist te kunnen maken.

Anders dan bij de Brics, ligt bij de SSO de nadruk op veiligheidsbeleid. Op de agenda: de opkomst van IS, het stabiliseren van Afghanistan en grensoverschrijdende terreurbestrijding. De SSO-landen zullen ook een besluit nemen over de uitbreiding met tenminste twee lidstaten India en Pakistan. Mogelijk wordt ook kandidaatlidstaat Iran toegelaten. Met die uitbreiding neemt de internationale relevantie van de SSO aanzienlijk toe. De SSO bestaat momenteel uit zes landen: China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan

dinsdag 7 juli 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Rusland nu grootste olieleverancier van China
Indiase premier Modi groots ontvangen in China
Xi: 'BRICS-landen moeten politiek samen optrekken'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder