economie cultuur politiek RSS

Chinese miljardair koopt mega-boerderij Australië

De Chinese zakenman Ma Xingfa is de koper van een van de grootste veebedrijven van Australië. Het is de derde grote Chinese overname in de Australische landbouwsector dit jaar.

Een boerderij van 705.700 hectare met 40.000 stuks vee erop. En Ma Xingfa is de nieuwe eigenaar van deze enorme veehouderij op de grens van de Northern Territory en Queensland. De zakenman betaalt 47 miljoen Australische dollar (32 miljoen euro) voor het boerenbedrijf dat net iets groter is dan de hele provincie Gelderland.

Ma is een van China's rijkste mannen die zijn fortuin heeft gemaakt met een kogellagerfabriek. Hij was al in het bezit van drie andere Australische veebedrijven en het wijnhuis Ferngrove. Australische media suggereren dat Ma niet alleen in rundvlees is geïnteresseerd, maar ook plannen heeft op zijn nieuwe bezit hotels en resorts te bouwen.

 

Hoofdprijs

Chinese investeerders hebben dit jaar al eerder belangstelling getoond voor veebedrijven in Australië. De Hailang Group kocht dit jaar voor 40 miljoen Australische dollars aan boerenbedrijven in Queensland. Yuang Xiang Assets kocht een kleiner bedrijf met een waarde van 11 miljoen Australische dollar. Chongqing Agriculture heeft aangekondigd dat het 100 miljoen Australische dollar klaar heeft liggen om dit jaar in Australië te investeren.

Ondertussen staat in Australië het grootste boerenbedrijf ter wereld nog steeds te koop. Voor 223 miljoen euro wordt u eigenaar van 185.000 koeien en zestien boerderijen. Met 10 miljoen hectare is het landgoed ongeveer drie keer zo groot als Nederland.

vrijdag 17 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over vleesschandaal China
'China heeft een tekort aan varkensvlees'
China wilde Australische tv-reportage tegenhouden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder