economie cultuur politiek RSS

Brein achter bomaanslag Bangkok mogelijk in China

De Thaise politie vermoedt dat de man die de opdracht gaf voor een aanslag op een toeristische trekpleister in Bangkok naar China is gereisd. Bij de aanslag op de hindoetempel kwamen twintig personen om het leven, onder wie vijf Chinezen.

Autoriteiten in Thailand zijn naarstig op zoek naar Abu Dustar Abdulrahman, alias Izan. Hij is door een andere verdachte, Yusufu Mieraili (foto), aangewezen als het brein achter een bomaanslag in hartje Bangkok op 17 augustus. Volgens de Thaise politie is Izan de dag voor de aanslag naar Bangladesh gevlogen en heeft later het vliegtuig naar Beijing genomen.

De topman van de politie in Bangladesh bevestigt dat Izan op 16 augustus is binnengereisd en op 30 augustus naar China is vertrokken. Izan zou daarbij gebruik hebben gemaakt van een Chinees paspoort. De politie is nog op zoek naar de plaats waar hij twee weken heeft verbleven.

 

De man met het gele t-shirt

Yusufu Mieraili is momenteel het belangrijkste spoor voor de Thaise politie. Hij werd op 1 september aangehouden toen hij de grens met Cambodja wilde oversteken. De 25-jarige man, die beschikt over een Chinees paspoort afgegeven in Xinjiang, heeft zijn betrokkenheid bij de aanslag bekend. Onderzoekers hebben zijn vingerafdrukken gevonden in een appartement waar het explosief waarschijnlijk is gemaakt.

Behalve dat hij Izan aanwijst als degene die de opdracht voor de aanslag gaf, heeft hij ook gezegd dat hij een rugzak met explosieven heeft overhandigd aan de man die de bom heeft achtergelaten in de Erawan-tempel. De Thaise politie denkt dat deze persoon, die op bewakingsbeelden is te zien met een geel t-shirt, de grens met Maleisië is overgestoken. Daar wordt naar hem gezocht. Onduidelijk is wat de rol is van de verdachte die zaterdag werd aangehouden in het appartement waar wapens en explosieven zijn aangetroffen.

 

Speculaties

De Thaise politie houdt vol dat de aanslag, die nog niet is opgeëist, geen terroristische aanslag was. Maar nu er een tweede verband met China is aangetoond, nemen de speculaties toe over de betrokkenheid van militante Oeigoeren.

Het motief is dan mogelijk de uitwijzing in juli van 109 uitgeweken Oeigoeren aan China. Het terugsturen van de groep leidde tot veel woede bij de Oeigoerse gemeenschap in het buitenland, die zeggen dat uitgeweken Oeigoeren na terugkomst hard door de Chinese overheid worden aangepakt. De Chinese regering wilde vrijdag niet reageren op het bericht dat een hoofdverdachte zich mogelijk in China bevindt. Het ministerie van buitenlandse zaken beperkte zich tot de opmerking dat de zaak 'nog wordt onderzocht'.

vrijdag 11 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Verdachte bomaanslag Bangkok mogelijk Oeigoer
'Oeigoeren Thailand waren kanonnenvlees IS'
Thailand stuurt Oeigoeren terug naar China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder