economie cultuur politiek RSS

Film discussievoer over bevallen in buitenland

De Chinese speelfilm Finding Mr. Right heeft de maatschappelijke discussie aangewakkerd over bevallen in het buitenland. Steeds meer welvarende Chinezen brengen hun kinderen buiten het moederland ter wereld om de eenkindpolitiek te omzeilen en het een buitenlands paspoort te bezorgen. 

In de film is te zien hoe een Chinese vrouw naar de VS gaat om daar te bevallen van haar kind. De film is een kaskraker en leidt tot verhitte discussies over dit fenomeen. 

Er zijn verschillende redenen om in het buitenland te bevallen. De gebrekkige medische omstandigheden in Chinese ziekenhuizen worden vaak genoemd; evenals het gebrek aan betrouwbaar water. Maar er zijn achterliggende redenen die niet snel hardop worden uitgesproken. Een kind met een buitenlands paspoort is een mogelijkheid om de eenkindpolitiek te omzeilen. Ook onzekerheid over de politieke toekomst van het land kan een reden zijn dat Chinezen in een niet-Chinees paspoort voor hun kinderen een mogelijke ontsnappingsroute zien. Nu de film dit onderwerp bespreekbaar maakt, laait de discussie op waarom dit wel is weggelegd voor rijke Chinezen, maar niet voor de gewone man.

 

Bevallingsreis

Precieze cijfers zijn niet bekend, maar dat steeds vaker Chinese vrouwen buiten het moederland bevallen is bekend. Hong Kong is dichtbij en relatief goedkoop; maar een paspoort van de onder Chinees bestuur staande stadsstaat biedt niet heel veel extra's boven een Chinees exemplaar. Wie het zich kan veroorloven gaat naar de VS. Wie op Amerikaans grondgebied wordt geboren krijgt automatisch de Amerikaanse nationaliteit. Een bevallingsreis naar de VS  kost inclusief vluchten, verblijf en pittige medische kosten ongeveer 50.000 dollar. Er zijn zelfs gespecialiseerde reisbureaus voor zwangere vrouwen, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er Chinees sprekende medische verzorging is in het land van bestemming.

Chinese staatsmedia wijzen op de gevaren van de in het buitenland geboren babies. Zo zou het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om kinderen met een vreemd paspoort in China in te schrijven. Daardoor zou het later niet mogelijk zijn kinderen naar (een goede) school te sturen of medische zorg te krijgen. Maar ja, als je 50.000 dollar kunt betalen om in het buitenland te bevallen, dan is er vast wel een bundeltje yuans om een ambtenaar te bewegen jouw kind toch in te schrijven.

donderdag 11 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder