economie cultuur politiek RSS

China verhoogt paraatheid na aanslagen Parijs

China verhoogt paraatheid na aanslagen Parijs

De Chinese overheid heeft extra anti-terrorismemaatregelen afgekondigd, uit vrees dat teruggekeerde jihadstrijders aanslagen in eigen land plegen. Minister van buitenlandse zaken Wang Yi roept andere landen op samen terrorisme te bestrijden 'zonder dubbele standaarden'.

China heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de aanslagen vrijdag in Parijs. Er wordt extra gepatrouilleerd op vliegvelden, treinstations, winkelcentra, scholen en uitgaansgelegenheden. In verschillende steden hielden anti-terreureenheden oefeningen. Ook wordt bekeken hoe er effectiever informatie kan worden verzameld en geanalyseerd om zo aanslagen te voorkomen. Dat meldt het ministerie voor publieke veiligheid zondag.

Volgens het ministerie maken de aanslagen in Parijs mogelijk onderdeel uit van een wereldwijde operatie van teruggekeerde jihadgangers. "China loopt dezelfde risico's van IS als Frankrijk en moet zich voorbereiden op vergelijkbare aanslagen", zei anti-terrorismedeskundige Li Wei in het Volksdagblad. Uit de berichtgeving wordt niet duidelijk of er ook concrete aanwijzingen zijn voor een dergelijke aanslag in China.

 

Front tegen terrorisme

Minister Wang Yi zei tijdens een lunch met de ministers van buitenlandse zaken van de G20-landen dat de wereld onder leiding van de VN één front moet vormen tegen terrorisme. "China wil een krachtenbundeling in de strijd tegen terrorisme en dat de symptomen en oorzaken worden aangepakt. Dubbele standaarden zouden niet moeten zijn toegestaan", aldus Wang.

Hij benadrukte dat China ook slachtoffer is van terrorisme en dat de aanpak van de Oost-Turkestan Islamitische Beweging (ETIM) onderdeel zou moeten zijn van de internationale strijd tegen terrorisme. China hamert al langer op de risico's van extremistische Oeigoeren die als jihadstrijder naar het Kalifaat vertrekken en bij terugkeer in eigen land aanslagen plegen. Zaterdag al had president Xi Jinping zijn Franse ambstgenoot Francois Hollande zijn deelneming betuigd met de slachtoffers van de Parijse aanslagen.

 

Separatisme

Het is de Chinese overheid een doorn in het oog dat critici de onrust in de westelijke regio Xinjiang afdoen als louter het gevolg van discriminatie en religieuze onderdrukking. De overheid wijst er voortdurend op dat Oeigoerse separatisten tientallen doden op hun geweten hebben bij aanslagen door heel China. Westerse veiligheidsdiensten zijn soms terughoudend informatie te delen met hun Chinese collega's, vanwege de repressie in Xinjiang. De ETIM werd na 9/11 door de VN en de VS op een lijst met terroristische organisaties gezet, maar de Amerikanen haalden de groep daar later weer vanaf.

Een commentaar in partijtabloid Global Times riep op tot een vastbesloten aanpak van terrorisme, maar waarschuwde dat groepen burgers niet tegen elkaar moeten worden opgezet. "Over de hele wereld moeten mensen het onderscheid maken tussen de meerderheid van moslims en een kleine groep van wrede terroristen. Alle landen zullen hun veiligheidsmaatregelen opvoeren, maar moeten de gevoelens van moslims daarbij in overweging nemen. Gewone moslims moeten niet anders worden behandeld als ze in de rij staan voor een controle", aldus de krant.

maandag 16 november 2015

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Witboek bewierookt vooruitgang Xinjiang
Thailand verdenkt nu toch Oeigoeren van bomaanslag
'Teruggekeerde IS-strijders in Xinjiang aangehouden'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder