economie cultuur politiek RSS

Spionnenruil China en Taiwan

Twee Taiwanese spionnen en een Chinese geheim agent die al jarenlang gevangen zaten zijn vrijgelaten. De spionnenruil is een wederzijds gebaar van goede wil.

De Taiwanese regering heeft maandag bekendgemaakt dat begin deze maand in alle stilte een spionnenruil met China heeft plaatsgevonden. China heeft kolonels Chu Kung-hsun en Hsu Chang-kuo vrijgelaten. Zij zaten al negen jaar in een Chinese cel na in 2006 tot levenslang te zijn veroordeeld.

Taiwan heeft op zijn beurt Li Zhihao vervroegd vrijgelaten, die al 16 jaar in de cel zat. Met deze eerste spionnenruil tussen beide landen, zitten er nu geen officiële spionnen meer in China en Taiwan vast. Er worden echter nog wel Taiwanese burgers vastgehouden die door China van spionage worden beschuldigd.

 

Initiatief

De ruil werd overeengekomen in aanloop naar de historische ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Taiwanese ambtsgenoot Ma Ying-jeou op 7 november in Singapore (foto). Naar nu bekend is geworden zijn de drie spionnen enkele dagen voor die topontmoeting naar hun moederland gevlogen.

Een bericht in de Taiwanese krant China Times dat de ruil op initiatief van Beijing tot stand was gekomen, leidde maandag tot een felle reactie van het Taiwanese ministerie van defensie. Volgens generaal-majoor David Ho is de ruil het resultaat van bijna acht jaar onderhandelen. Al in 2008 nam Taiwan het initiatief de twee ontmaskerde spionnen terug te halen, aldus Ho. Een jaar geleden beschuldigde China de Taiwanese geheime dienst er nog van Chinese studenten te werven als spion; Taiwan ontkende dat te doen.

maandag 30 november 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Historische handdruk tussen twee meneren
China waarschuwt Taiwan voor 'kwade pad'
Taiwan ontkent studenten te werven als spion

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder