economie cultuur politiek RSS

Correspondenten bezorgd over intimidatie

Correspondenten bezorgd over intimidatie

Buitenlandse correspondenten in China zijn 'diep bezorgd' over de behandeling van een Franse collega door staatsmedia. Die tolereerden niet alleen bedreigingen op hun sites, maar publiceerden ook haar foto en adres.

In een dinsdag gepubliceerde verklaring spreekt de club van buitenlandse correspondenten in China zijn verontrusting uit over de behandeling van Ursula Gauthier van het Franse opinieweekblad L'Obs. Nadat zij op 18 november een artikel had geschreven over de Chinese reacties op de aanslagen in Parijs, verschenen in Global Times, China Daily en enkele websites van het leger vlammende tegencommentaren.

Opvallend was dat in de doorgaans strikt gecensureerde reacties duizenden bedreigingen werden gepubliceerd, waaronder enkele doodsbedreigingen. Volgens de correspondentenvereniging is de situatie erger gemaakt doordat ook haar foto en huisadres werden gepubliceerd. De vereniging spreekt van intimidatie. "Het ontvangen van kritiek is een normaal en noodzakelijk onderdeel van de journalistiek, maar dit is noch proportioneel noch redelijk", aldus de verklaring.

 

Moslimextremisme

Gauthier raakte in haar artikel een gevoelige snaar: de spanningen in de onrustige regio Xinjiang. Het is de Chinese regering een doorn in het oog dat aanslagen door Oeigoerse moslimextremisten in veel landen niet als terrorisme worden beschouwd, maar een gevolg van de behandeling van de Oeigoeren. China spreekt van een 'dubbele standaard' ten opzichte van terreur.

Naar aanleiding van haar artikel werd Gauthier op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden, waar haar werd gevraagd toe te geven dat haar artikel onjuist was. Gauthier weigerde dat, maar de correspondentenvereniging is bang dat haar journalistenvisum niet zal worden verlengd. Rond de jaarwisseling moeten buitenlandse correspondenten een nieuw werkvisum aanvragen en daarvoor hun paspoort wekenlang inleveren. Veel correspondenten adviseren elkaar in die periode geen gevoelige kwesties te behandelen of al te uitdrukkelijk stelling te nemen.

UPDATE - Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken noemt Gauthiers artikel woensdag 'lasterlijk' voor China's Xinjiang beleid. "Wij kunnen niet begrijpen waarom geweld in andere landen terrorisme wordt genoemd, terwijl geweld in China als etnische en religieuze problemen worden afgedaan. Net zomin als we begrijpen dat anti-terreurmaatregelen in andere landen als gerechtvaardigd worden beschouwd en Chinese maatregelen om terreur tegen te gaan worden afgedaan als repressie van etnische groepen", zei woordvoerdster Hua. "Ik denk dat het belachelijk is. De logica erachter is belachelijk en komt voort uit politieke vooringenomenheid en een dubbele standaard. Er is geen goed en slecht terrorisme." De woordvoerster ging niet in op de bedreigingen aan Gauthiers adres.

 

De tekst van Gauthiers artikel lees je op de site van L'Obs.

dinsdag 1 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Buitenlandse correspondent ervaart meer intimidatie
Xi: China staat open voor buitenlandse media
China begrijpt ophef over journalistenvisa niet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder