economie cultuur politiek RSS

Ook Australië tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee

De Australische luchtmacht voert verkenningsvluchten uit bij kunstmatig opgespoten eilanden van China. Daarmee geeft Australië een signaal af dat het de Chinese soevereiniteit op het gebied niet accepteert.

De Australische overheid heeft dinsdag bevestigd dat het 'routinevluchten' uitvoert bij Chinese eilandjes in de Zuidchinese-Zee met P-3 Orion-vliegtuigen (archieffoto). De BBC kwam bij toeval achter de Australische activiteiten in het gebied, toen een verslaggever met een gehuurd vliegtuigje een kijkje nam bij drie door China gecreëerde eilanden. Over de boordradio hoorde de tv-ploeg de Australische bemanning contact zoeken met de Chinese marine.

Tot nu toe heeft Australië, noch China ruchtbaarheid gegeven aan deze zogeheten vrijheid van navigatie-oefeningen. In oktober reageerde China woedend toen de Amerikaanse marine de USS Lassen binnen de twaalf-mijlzone rond Subi-rif liet varen. Later stuurde de Verenigde Staten een B52-bommenwerper op patrouille in een gebied dat door China wordt geclaimd.

 

Open wateren

Volgens internationale VN-verdragen kunnen landen niet zomaar kunstmatige eilanden creëren en vervolgens schepen en vliegtuigen van andere landen de toegang tot het gebied ontzeggen. Volgens de Chinese overheid is een groot gedeelte van de Zuidchinese-Zee al geruime tijd Chinees territorium en verandert het opspuiten van zeven eilandjes niets aan die situatie.

Verschillende andere landen in de regio bestrijden de Chinese claims en zeggen dat die overlappen met hun eigen aanspraken. De VS en blijkbaar ook Australië wijzen de Chinese claims op het gebied af en beschouwen het grootste gedeelte van de Zuidchinese-Zee als open wateren waar vrijheid van navigatie geldt.

 

Meer over de vlucht van de tv-ploeg langs drie Chinese eilanden lees je op de site van de BBC.

dinsdag 15 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China: geen eind aan bouw in Zuidchinese-Zee
VN-hof Den Haag acht zich bevoegd in Zuidchinese-Zee
China boos na passage Amerikaans marineschip

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder