economie cultuur politiek RSS

Activisten voor betere arbeidsomstandigheden in cel

Chinese autoriteiten in Guangzhou hebben vier voorvechters voor eerlijke arbeidsomstandigheden formeel gearresteerd. Hun aanstaande vervolging komt op een moment dat spanningen op de Chinese arbeidsmarkt oplopen.

De detentie van Zeng Feiyang, Meng Han, Zhu Xiaomei en He Xiaobois is vrijdag omgezet in een formele arrestatie. Dat maakten de advocaten van Zeng en Meng zondag bekend. In China betekent dat meestal dat een proces aanstaande is.

De vier maken deel uit van een groep van zeven activisten die vorige maand in Zuid-China werden gedetineerd en waarvan er vijf nog vastzitten. Zeng, Meng en Zhu worden verdacht van het verstoren van de sociale orde, een kapstokbegrip voor iedereen die problemen veroorzaakt. He wordt verdacht van verduistering, meldt China Labor Watch. De advocaten beklagen zich tegenover Reuters dat hen de toegang tot hun cliënten wordt ontzegd.

 

Smeercampagne

Dat het de Chinese autoriteiten menens is, bleek ook uit beschuldigingen die door de staatsmedia werden geuit. Niet alleen hebben de activisten arbeiders opgezet te staken en zo sociale onrust veroorzaakt, ook worden ze beschuldigd geld van buitenlandse organisaties te hebben aangenomen. Daarmee wordt gesuggereerd dat hun achterliggende doel is China te destabiliseren.

Kranten schrijven bovendien dat Zeng verschillende buitenechtelijke relaties heeft gehad. Zijn medestanders noemen dat een poging zijn geloofwaardigheid en goede naam te bezoedelen.

 

Zombiebedrijven

De Chinese overheid wordt met toenemende onrust op de arbeidsmarkt geconfronteerd. Vorig jaar werden door China Labour Bulletin 2.774 stakingen geteld; een verdubbeling ten aanzien van 2014. Het grootste aantal arbeidsconflicten deed zich voor in de zuidelijke provincie Guangdong, waarvan Guangzhou de hoofdstad is

Steeds vaker gaan Chinese arbeiders de straat op om aandacht te vragen voor uitbetaling van achterstallig loon of betaling van de wettelijk verplichte pensioenbijdrage door hun werkgever. Nu de groei van de Chinese economie afvlakt, komen meer werkgevers in de problemen en proberen dat af te wentelen op hun werknemers. De Chinese overheid heeft bovendien aangekondigd dat het af wil van zogenoemde zombiebedrijven, die langdurig verliesgevend zijn maar door de staat in leven werden gehouden. Gevreesd wordt dat honderdduizenden daardoor hun baan verliezen, wat tot nieuwe onrust kan leiden.

 

Een overzicht van arbeidsconflicten in China vind je op de site van China Labour Bulletin.

zondag 10 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Kabinet wil af van zombiebedrijven
China mikt tot 2020 op groei van 6,5 tot 7 procent
'China in 2025 land met hoge inkomens'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder