economie cultuur politiek RSS

China: 'verkiezingen Taiwan veranderen relatie niet'

De verkiezingsoverwinning van de Democratisch Progressieve Partij zal geen gevolgen hebben voor de opstelling van de Chinese overheid tegen Taiwan. Zaterdag werd Tsai Ing-wen gekozen tot Taiwans eerste vrouwelijke president.

Geen felicitaties, wel een gematige boodschap vanuit Beijing. Enkele uren nadat Tsai's tegenstanders hun verlies hadden toegegeven, reageerde het bureau voor Taiwanese zaken dat de verkiezingsuitslag geen nadelige consequenties hoeft te hebben voor de Chinees-Taiwanese relatie. 

China dringt aan de huidige relatie voort te zetten op basis van de 1992 Consensus. Toen kwamen beide regeringen overeen de banden aan te halen, zo lang Taiwan zich niet onafhankelijk zou verklaren. Sindsdien heeft economische samenwerking een enorme vlucht genomen. "Zo'n zwaarbevochten momentum moet worden gekoesterd", aldus de Chinese verklaring. China roept andere landen op vast te houden aan het principe van één China; dat wil zeggen dat zij Taiwan niet erkennen als zelfstandig land.

 

Nieuw tijdperk

Volgens verwachting won Tsai zaterdag de presidentsverkiezingen in Taiwan. Al nadat iets meer dan de helft van het aantal stemmen waren geteld, was de voorsprong zo groot dat haar politieke opponenten hun verlies toegaven. Ook in het Taiwanese parlement lijkt de Democratisch Progressieve Partij op een absolute meerderheid af te stevenen.

Tsai sprak over een nieuw politiek tijdperk dat is aangebroken, maar kon in haar overwinningsspeech niet om de relaties met China heen. Zij beloofde de kiezers een regering die 'standvastig is in het beschermen van Taiwans soevereiniteit'.

 

Status quo

Daarmee komt een einde aan acht jaar regeren door de Kwomintang. Deze partij stond nauwere banden voor met China om de economie te stimuleren. De vertrekkende president Ma Ying-jeou had onlangs nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping; de eerste tussen leiders van beide landen in 56 jaar. Maar nu de economische groeicijfers tegenvallen, willen de Taiwanezen verandering. Zij klagen dat het aanhalen van de banden met China een kleine groep heeft bevoordeeld, niet de gewone burger.

De Democratisch Progressieve Partij streeft anders dan de Kwomintang niet naar hereniging met China. Hoewel veel jongere Taiwanezen het liefst de zelfstandigheid zouden uitroepen, lijkt de behoedzame Tsai eerder op voortzetting van de status quo te koersen, zonder al te grote concessies aan China te doen.

 

Tijger met vleugels

China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie die met het moederland moet worden herenigd, desnoods gewapenderhand. Naarmate Taiwan zich heeft ontwikkeld tot een welvarend land met een volwaardige democratie, voelen steeds minder Taiwanezen daarvoor.

Een Chinese oud-militair kon niet nalaten de Taiwanezen te waarschuwen. In het legerdagblad schreef Wang Hongguang in een commentaar dat Taiwan niet moet denken dat het ongestraft kan wegkomen met een onafhankelijkheidsverklaring. "Het vasteland zal het bitter fruit van Taiwanese onafhankelijkheid niet slikken", aldus Wang, die bovendien schreef dat het Volksbevrijdingsleger klaar is voor een confrontatie: "Onze troepen zijn als een tijger met twee vleugels."

zondag 17 januari 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Chinees protest tegen wapenleverantie VS aan Taiwan
Historische handdruk tussen twee meneren
Vijf vragen over China en Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder