economie cultuur politiek RSS

Leger ziet veiligheidsrisico in taxi-app

Applicaties voor de smartphone die werken op basis van GPS-gegevens kunnen de veiligheid van het leger compromiteren. Dat schrijft de Chinese legerkrant naar aanleiding van een incident met een taxi-app.

Wat doet die auto toch voor de poort van de kazerne? Een wakkere offcier in Liaoyang ontdekte vlak voor Chinees Nieuwjaar dat ondergeschikten van een taxi-app gebruik maakten om van de kazerne naar het station te reizen. Hij eiste dat de chauffeur onmiddellijk alle persoonsgegevens van de korporaal die de taxi had besteld en het adres van de kazerne zou wissen.

De leiding van de brigade van het Volksbevrijdingsleger in de provincie Liaoning is het met hem eens, schrijft het legerdagblad maandag. Apps die persoonlijke gegevens van soldaten zoals naam en telefoonnummer en gegevens over hun verblijfplaatsen opslaan vormen een gevaar voor de staatsveiligheid. Soldaten mogen deze apps niet meer gebruiken, is hen tijdens een bijeenkomst over spionage te verstaan gegeven.

 

Contact met familie

In maart werden de regels voor het gebruik van mobiele telefoon en internet juist nog verruimd. Daarmee kwam de legerleiding tegemoet aan de wens van veel soldaten, voor wie sociale media vaak de enige manier is om met hun familie contact te onderhouden. Sinds juni 2010 was het soldaten verboden hun mobieltje te gebruiken. Alleen op zondag mochten zij met familie of vrienden bellen. De regels zijn ingevoerd om te voorkomen dat buitenlandse mogendheden het telefoonverkeer aftappen of dat foto's van militair materieel of installaties al dan niet onbedoeld in andere handen vallen.

In februari vorig jaar werden nog strenge maatregelen afgekondigd voor internetgebruik door militairen. Het is hun verboden te bloggen, te chatten of anderzins op sociale media informatie over hunzelf of hun werk te delen. Ook mogen zij niet via het internet zoeken naar een nieuwe baan of bijverdiensten.

 

Spionage

China is al maanden in de ban van een groot aantal spionagezaken, waarbij buitenlandse agenten via sociale media en jobsites spionnen werven. In enkele gevallen zijn Chinese informanten geworven die zijn aangemoedigd een baan in het leger of bij toeleveranciers van de krijgsmacht te zoeken.

Mogelijk dat het leger alleen het gebruik van in China geproduceerde smartphones gaat toestaan, waarvan de spraak- en datacommunicatie via het communicatienetwerk van het Volksbevrijdingsleger loopt. Er bestaat bij de Chinese overheid een groot wantrouwen tegen westerse communicatieapparatuur en software, waarvan verondersteld wordt dat westerse inlichtingendiensten die eenvoudig kunnen aftappen.

dinsdag 16 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese soldaten mogen binnenkort toch weer bellen
Tipgeld voor burgers die spionage onthullen
Leger wapent zich tegen 'culturele koude oorlog'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder