economie cultuur politiek RSS

Xi vraagt media om absolute loyaliteit aan partij

Chinese journalisten moeten in hun verslaggeving de standpunten van de partij volgen, positief berichten en China's stem aan de wereld laten horen. Dat zei president Xi Jinping vrijdag bij een serie werkbezoeken aan grote media-organisaties.

Het Volksdagblad, persbureau Xinhua en omroep CCTV; allemaal kregen ze vrijdag visite. President Xi Jinping bracht een serie bliksembezoeken aan drie van China's invloedrijkste media-organisaties. Later op de dag zat hij een congres voor de media-industrie voor.

Xi's belangrijkste boodschap was dat de media 'accuraat en objectief' moeten berichten. Maar hij maakte er geen geheim van wat dat correcte pad in de praktijk inhoudt: de media zijn een propaganda-instrument om de 'publieke opinie te leiden'. "Al het werk van de media moet een weergave zijn van de wil van de partij, de autoriteit van de partij garanderen en de eenheid van de partij bewaken", zei Xi. "Zij moeten van de partij houden, de partij beschermen en zichzelf op een lijn stellen met het partijleiderschap in ideologie, politiek denken en daden."

 

Correcte politieke richting

De president riep de media verder op positief te berichten en verhalen te brengen die de mensen graag lezen. Ook moeten Chinese media zich inspannen om internationaal aan invloed te winnen en China's stem in het buitenland te laten horen. Xi verwacht dat media-organisaties nieuwe platformen creëren met een sterke internationale invloed.

Xi werd enthousiast door medewerkers ontvangen. Bij CCTV werd een spandoek ontrolt met de tekst: 'CCTV's familienaam is de partij. Wij zijn absoluut loyaal. Inspecteer ons alstublieft'. Het Volksdagblad publiceerde een commentaar met daarin de oproep aan alle journalisten de 'correcte politieke richting' hoog te houden en zo bij te dragen aan publieke steun en enthousiasme voor de Chinese Droom van de revitalisering van de Chinese natie.

 

Interne tegenspraak

De communistische partij van China heeft van oudsher een sterke greep op de media. Propaganda wordt als een speerpunt beschouwt om de publieke opinie te sturen. Met de opkomst van internet is de invloed van traditionele media verminderd; burgers kunnen zelf informatie publiceren en verspreiden. De Chinese overheid heeft als reactie daarop een omvangrijk systeem van censuur opgetuigd om het internet te controleren.

De laatst twee jaar probeert de staat en de partij de ideologische greep op de samenleving opnieuw te verstevigen. Ook journalisten krijgen daarmee te maken. In oktober werd een hoofdredacteur van een staatskrant in de autonome regio Xinjiang ontslagen wegens 'ongebaseerde kritiek' op de staat en de partij. De hoofdredacteur van de partijtabloid Global Times brak afgelopen week juist een lans voor meer ruimte en tolerantie voor interne tegenspraak binnen China.

vrijdag 19 februari 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Hoofdredacteur Global Times breekt lans voor kritiek
Hoofdredacteur onder vuur na kritiek op overheid
'Media moeten publieke opinie beter sturen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder