economie cultuur politiek RSS

China heft importtarief op Europees staal

De Chinese overheid gaat op de import van bepaalde soorten staal uit de Europese Unie, Zuid-Korea en Japan heffingen tot wel 46 procent invoeren. Het is een tegenmaatregel voor Europese heffingen, die een handelsoorlog over staal kunnen veroorzaken.

Het Chinese ministerie van handel maakte vrijdag bekend dat het een importtarief van 14,5 tot 46,3 procent op bepaalde soorten staal gaat heffen. Het gaat om zogeheten grain-oriented flat-rolled electrical steel, ook wel transformatorstaal, een high tech-legering met goede stroomgeleidende eigenschappen. Volgens het ministerie lijdt de Chinese staalindustrie 'substantiële schade' door buitenlands staal dat 'niet goed geprijsd' is.

De heffing is een reactie op de beslissing van de Europese Commissie een onderzoek te starten naar prijsdumping van Chinees staal op de Europese markt. In afwachting van de uitkomsten werden alvast voor drie soorten staal heffingen tot 16 procent ingesteld. Een omvangrijker pakket van veel hogere importheffingen werd door het Verenigd Koninkrijk tegengehouden. Ironisch genoeg wordt dit land zwaar getroffen door de Chinese maatregel. In Wales wordt al wekenlang gedemonstreerd om sluiting van de Tata-staalfabriek in Port Talbot te voorkomen. Een paar kilometer verderop in Newport staat een Tata-fabriek die precies het soort staal produceert dat door de Chinese heffing wordt getroffen.

 

Overcapaciteit

Door de verminderde economische groei kampt de Chinese staalindustrie met overcapaciteit. Veel goedkoop staal vindt daarom zijn weg naar buitenlandse afnemers, waarbij staal soms zelfs onder de kostprijs wordt aangeboden. De Verenigde Staten en de Europese Unie vinden dat oneerlijke concurrentie, omdat de Chinese overheid de verliezen van staatsbedrijven aanzuivert.

De Verenigde Staten kondigde al eerder een importheffing op Chinees staal af van 266 procent. Door de Europese en Chinese heffingen dreigt een wereldwijde handelsoorlog te ontstaan. Premier David Cameron kondigde daarom aan dat hij staaltarifering op de agenda wil van de G20-top in Hangzhou.

 

Sanering

In januari besloot het Chinese kabinet dat de staalproductie de komende jaren met 100 tot 150 miljoen ton moet worden teruggebracht. Vorig jaar bedroeg de totale staalproductie 804 miljoen ton. Naar schatting een half miljoen Chinese staalarbeiders zal hierdoor zijn baan verliezen.

zaterdag 2 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China stelt groeicijfer vast op 6,5 tot 7 procent
Sanering staal- en kolensector kost 1,8 miljoen banen
Britse minister op bezoek in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder