economie cultuur politiek RSS

'Yuan moet 15 pct devalueren om crisis te voorkomen'

De Chinese munt is veel te duur en door zijn koers kunstmatig te ondersteunen werkt de centrale bank een economische crisis in de hand. Daarvoor waarschuwt Yu Yongding, een vooraanstaande Chinese econoom.

Chinese monetaire autoriteiten houden krampachtig vast aan de huidige koers van de yuan. Onbedoeld werken ze daarom verdere groeivertraging in de hand. Dat zegt Yu Yongding, directeur wereldeconomie van de Chinese academie van sociale wetenschappen. Hij is niet de eerste de beste econoom; Yu was in het verleden bij de centrale bank van China verantwoordelijk voor het dagelijks vaststellen van de yuan-koers.

In een interview met de Britse krant Daily Telegraph zegt Yu dat China verstrikt raakt in twee elkaar versterkende trends. De yuan is niet zozeer te duur vanwege de export; China heeft nog steeds een handelsoverschot. Maar er is eenvoudigweg te weinig vraag naar de yuan als handelsmunt. Door de koers te ondersteunen door met buitenlandse reserves yuans in te kopen, zorgt de overheid voor een krappe geldmarkt. Doordat bovendien de inflatie laag is, worden consumptie en investeringen ontmoedigd.

 

Valutaoorlog

Volgens Yu maakt de Chinese regering een grote fout door de koers van de yuan met steunaankopen op peil te houden. De centrale bank verbrandt zo in hoog tempo zijn buitenlandse reserves. Als die teveel slinken kan dat tot een vertrouwenscrisis in de Chinese economie leiden, waarschuwt de econoom, die momenteel in Italië is voor het Ambrosetti Forum voor financieel-economische beleidsmakers.

Volgens Yu kan die negatieve spiraal alleen worden doorbroken door de yuan met 15 procent te devalueren en een fiscaal stimuleringsprogramma. De grote vraag is wat zo'n devaluatie voor de wereldeconomie zou betekenen. De wereldmarkt zal worden overspoeld met goedkoop Chinees fabrikaat en andere landen komen in de verleiding hun munten ook te laten ontwaarden. Dat kan leiden tot een valutaoorlog, die China zegt te willen voorkomen.

maandag 11 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China heft importtarief op Europees staal
China stelt groeicijfer vast op 6,5 tot 7 procent
Sanering staal- en kolensector kost 1,8 miljoen banen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder