economie cultuur politiek RSS

Chinese rechter wijst homohuwelijk af

Een rechtbank in Changsha heeft een eis van een homokoppel om te kunnen trouwen afgewezen. Daarvoor is een wetswijziging nodig.

De rechter was er snel uit. Na een schorsing van een kwartier wees hij woensdag direct vonnis. De eis van Sun Wenlin om de stad Changsha te dwingen zijn huwelijk met Hu Mingliang te erkennen werd afgewezen. Volgens de rechtbank staat in de Chinese wet dat alleen het huwelijk tussen een echtgenoot en echtgenote kan worden geregistreerd. Een homohuwelijk kan dus volgens de bestaande regels geen formele status hebben.

Sun en zijn advocaat menen dat de huwelijkswet voldoende ruimte biedt om relaties tussen personen van hetzelfde geslacht toch te erkennen, omdat de wet niet expliciet van een huwelijk tussen man en vrouw spreekt. Zij gaan daarom tegen de uitspraak in beroep.

 

Stap voorwaarts

Ondanks de negatieve uitspraak was het toch een feestelijke dag. Ongeveer driehonderd symphatisanten waren naar de rechtbank gekomen om in een uitgelaten sfeer te demonstreren voor het homohuwelijk. Zo'n honderd van hen kregen toestemming om de hoorzitting en de daarop volgende uitspraak bij te wonen; niet gebruikelijk in China, waar bij politieke zaken doorgaans geen publiek welkom is.

Maar de belangrijkste stap voorwaarts was wel dat de rechtbank überhaupt had besloten de zaak van het homokoppel te accepteren. Voorvechters van homorechten zien hierin een teken dat de houding ten aanzien van homoseksualiteit in China aan het veranderen is. En advocaten zien het als vooruitgang dat burgers de manier waarop autoriteiten de wet toepassen door rechters kunnen laten toetsen.

 

Groeiende acceptatie

In 1997 werd het verbod op homoseksualiteit in China opgeheven en in 2001 van de lijst met psychische aandoeningen verwijderd. Al een aantal maal dook het bericht op dat een wetswijziging die het homohuwelijk mogelijk maakt aanstaande is. Maar het is er nog niet van gekomen.

Bij de jongere generaties is de acceptatie van homoseksualiteit groeiende, maar oude tradities zijn in China weerbarstig. Volgens traditie moeten zonen in het huwelijk treden om de bloedlijn van de familie voort te zetten. Afwijzing en dicriminatie van homoseksuele relaties komt dan ook veelvuldig voor, zeker op het platteland.

 

Discriminatie

In augustus accepteerde de rechtbank van Beijing een klacht van een studente die het ministerie van onderwijs aanklaagde. Zij verzet zich tegen lesboeken die homoseksuelen zouden demoniseren. In deze zaak is nog geen inhoudelijke behandeling geweest.

woensdag 13 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Serie over homoseksuelen voortijdig geschrapt
Studente daagt overheid wegens homodiscriminatie
Dramatische oproep aan zoon op voorpagina

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder