economie cultuur politiek RSS

Indonesië brengt opnieuw Chinese vissers op

De Indonesische marine heeft een Chinese kotter in beslag genomen en zijn bemanning gearresteerd wegens illegale visserij. Een Chinees kustwachtschip dat de vissers te hulp schoot werd door een Indonesisch fregat verjaagd.

Voor de tweede keer dit jaar meldt Indonesië een actie tegen illegale visserij door Chinese vissers in de wateren rond de Natuna-eilanden. In maart werd het vissersschip Kway Fey nog bevrijd door een Chinees kustwachtvaartuig. Dit keer hadden de Indonesiërs een groter schip meegenomen.

Het fregat Oswald Siahaan vuurde vrijdag enkele schoten op de Chinese kotter toen die dreigde te ontsnappen. Daarbij werd de mast van de Gui Bei Yu-27088 geraakt, meldt de Indonesische marine maandag. Nadat militairen de achtkoppige bemanning hadden gearresteerd werd de kotter op sleeptouw genomen. Een Chinees kustwachtvaartuig dat op een noodoproep van de vissers was afgekomen kon daar dit keer niets tegen uitrichten.

 

Diplomatiek rel

Het vorige incident leidde tot een diplomatieke rel tussen China en Indonesië. In Jakarta werd de Chinese ambassadeur op het matje geroepen, die de emoties verder deed oplopen door te verklaren dat de kotter zich in 'traditioneel Chinese visserijgronden' bevond.

China ontkende dat de Fang Wey in Indonesische wateren vaarde en eiste de vrijlating van de bemanningsleden. Indonesië wees dat af en zegt dat het de acht wil berechten. Het is opmerkelijk dat China de Indonesiërs zo snel opnieuw uitdaagt. De regering in Jakarta houdt zich doorgaans buiten het conflict dat China met andere landen rond de Zuidchinese-Zee heeft, maar wordt hierdoor gedwongen een standpunt in te nemen.

 

China's blauwe mannetjes

Visserijdisputen komen in deze regio veelvuldig voor; al was het maar omdat meerdere landen overlappende claims hebben. Ook rond Natuna worden regelmatig incidenten gemeld. Meestal worden die buiten de publiciteit gehouden om de Chinees-Indonesische relaties niet te belasten. Maar met de bemoeienis van de Chinese kustwacht was in maart voor de regering in Jakarta een grens overschreden.

De Amerikaanse marine uitte eerder deze maand zijn zorg over de inzet van Chinese milities in de Zuidchinese-Zee. Groepen vissers die met stilzwijgende steun van de overheid (en soms met subsidie) de Chinese claims in het gebied kracht bij proberen te zetten door vissersboten uit andere landen te hinderen of te verjagen. De marine sprak van China's 'blauwe mannetjes'.

 

Meer weten? Lees dan ook mijn column over China's politieke simultaanschaakspel op de site van Elsevier.

dinsdag 31 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China eist terugkeer vissers uit Indonesië
Ook Indonesië dreigt China met arbitragezaak
China vreest koude oorlog in Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder