economie cultuur politiek RSS

Veiling van Westerse kunst in Xiamen

Een Picasso of Warhol aan de muur, of Franse antieke meubels. Steeds meer rijke Chinezen willen het en dus komt het er.

Op 21 april wordt in Xiamen een veiling gehouden met 350 exclusieve westerse kunstvoorwerpen. In de catalogus staan onder meer zilveren bestek, foto's, schilderijen van Pablo Picasso, zeefdrukken van Andy Warhol en originele meubelstukken van Francois Linke.

Het duurste stuk op de veiling moet naar verwachting 2 miljoen yuan, 270.000 euro opbrengen.

 

Vraag vanuit middenklasse

Het veilinghuis Huachen wil met het evenement tegemoet komen aan de toenemende vraag naar westerse kunstvoorwerpen. "We mikken op personen uit de middenklasse, speciaal mensen die in het buitenland hebben gereisd of gewerkt", zegt Gan Xuejun, directeur van Huachen in China Daily.

De Chinese markt wordt gedomineerd door traditionele kunst. Maar naarmate er steeds vaker huizen in westerse stijl worden ingericht, groeit ook de vraag naar kunst uit het westen gestaag, aldus Gan.

Grappig genoeg maken de Chinese superrijken momenteel goede sier door op westerse veilingen traditionele kunstvoorwerpen die ooit uit China zijn verdwenen (of geroofd) weer terug naar het moederland te brengen. Prachtig aardewerk wordt soms in bruikleen gegeven aan een museum (met vermelding van de gulle lener natuurlijk), maar wordt soms ook pontificaal in een vitrine in een bestuurskamer van een bedrijf opgesteld.

UPDATE - Veilinghuis Christie's krijgt een vergunning om een veilinghuis te openen in China. Dit najaar starten de eerste veilingen in Shanghai. 

vrijdag 12 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder