economie cultuur politiek RSS

IMF: 'hervormingen noodzakelijk voor groei'

De Chinese economie wacht geen grote terugval dit jaar, maar om op de midellange termijn te blijven groeien zijn economische hervormingen noodzakelijk. Dat rapporteert het Internationaal Monetair Fonds. 

Geen crashlanding, maar een groei van 7,75 procent. Dat verwachten de rekenmeesters van het IMF voor 2013, staat in de jaarlijkse update van de Chinese economie. Het gaat er wel vanuit dat de wereldeconomie in de tweede helft van dit jaar een begin van herstel laat zien, waarvan China als grote exporteur flink zal profiteren.

De grootste bedreigingen voor China's groei zijn externe factoren die de export kunnen schaden, zoals een verdiepende crisis in de EU of een veranderende monetaire politiek in ontwikkelde landen.

 

Bedreigingen...

Interne bedreigingen zijn er ook, maar de waarschijnlijkheid dat die actueel worden schat het IMF gemiddeld of laag in. Het gaat dan om structurele overcapaciteit van de industrie, lokale overheden die hun schulden niet meer kunnen betalen, ongelimiteerde groei van schaduwbankieren of een grote prijscorrectie van onroerend goed. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot massaontslagen en destabilisatie van het financiële systeem.

China beschikt over voldoende buffers om tegenvallers op te vangen, zoals grote spaartegoeden van particulieren en buitenlandse tegoeden die decennialang zijn opgebouwd door China's handelsoverschot en niet geheel zijn ingezet. Maar die buffers verliezen aan gewicht, naarmate de risico's toenemen, waarschuwt IMF.

 

...en kansen

Daardoor zijn economische hervormingen belangrijker dan ooit, aldus de rapportage. Bij ongewijzigd beleid zakt de groei terug naar 4 procent na 2018. Daarna wordt het nog lastiger, als China met toenemende demografische problemen krijgt te maken: vergrijzing en ontgroening. Dat leidt tot tekorten op de arbeidsmarkt en een relatief kleinere groep werkzame mensen moet het geld opbrengen voor een samenleving met een groeiende groep inactieven.

Aanbevolen hervormingen zijn het verder openen van de Chinese markt voor buitenlandse investeerders, ook sectoren die nu worden afgeschermd, het invoeren van dividend voor staatsbedrijven (die nu al hun winsten zelf herinvesteren of oppotten) en realistische prijzen voor grondstoffen, waarin ook maatschappelijke kosten (zoals vervuiling) zijn verwerkt. Ook maatschappelijke hervormingen zijn noodzakelijk, zoals aanpassing van het systeem van woonvergunningen, Hukou, zodat het aantrekkelijker wordt voor arbeidsmigranten om te verhuizen. Het IMF erkent wel dat hervormingen gepaard gaan met een tijdelijk verlies aan economische groei.

 

Lees meer over het landenrapport op de site van het IMF. Naar verwachting presenteert China dit jaar nog een programma van economische hervormingen.

vrijdag 19 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese economie remt verder af
Chinese exportcijfers vallen vies tegen
Vijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder