economie cultuur politiek RSS

Talpa wint rechtszaak over The Voice China

Star China Media mag geen gebruik maken van de naam The Voice China en het bijbehorende logo. Dat is een belangrijke overwinning voor Talpa, dat de rechten in januari weghaalde bij Star.

Een in intellectueel eigendom gespecialiseerde rechtbank in Beijing heeft maandag vonnis gewezen ten faveure van Talpa's nieuwe Chinese partner Zhejiang Tangde (Talent International). Die eiste dat Star China Media niet langer gebruik zou maken van naam en beeldmerk van de in China zeer populaire talentenshow The Voice China.

Volgens de rechters moet Star onmiddellijk stoppen de naam te gebruiken van het programma dat de productiemaatschappij vier jaar lang samen met Talpa maakte. Nadat Talpa de rechten voor de komende vier seizoenen overdeed aan Zhejiang Tangde, claimde Star dat het gerust een nieuw programma met dezelfde naam kon maken.

 

Sing China

Audities voor het nieuwe seizoen waren al begonnen. Maar omdat verwarring bij het publiek valt te verwachten, besloot de rechtbank dat Star de naam The Voice niet langer mag gebruiken. Star had al eerder op eigen initiatief het programma aangepast. Zo zullen de juryleden niet hun stoel omdraaien als zij met een kandidaat verder willen, maar hun stoel dichterbij schuiven. Blijkbaar had Star op een negatieve uitspraak gerekend, want dinsdag werd al een nieuwe naam voor hun talentenjacht gepresenteerd: Sing China. Ook is er een nieuw logo met een grote letter V, in plaats van een hand die het V-teken maakt.

Talpa sloot in januari een joint venture met Zhejiang Tangde om tientallen nieuwe formats voor de Chinese markt te ontwikkelen. Die mogen niet teveel op bestaande Talpa-formats lijken, want de Chinese toezichthouder op de media besloot deze week dat het aantal buitenlandse programma's dat Chinese zenders programmeren drastisch moet worden teruggebracht.

woensdag 22 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Mediatoezichthouder wil 'totale loyaliteit' van makers
Talpa in juridisch mijnenveld met The Voice of China
'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder