economie cultuur politiek RSS

'Overwinning Abe brengt vrede in gevaar'

'Overwinning Abe brengt vrede in gevaar'

De overwinning van de iberaal-democratische partij in de Hogerhuisverkiezingen in Japan leidt tot kritische reacties aan de overkant van de Oostchinese Zee. China waarschuwt voor internationale spanningen.

Nu premier Shinzo Abe een meerderheid heeft in zowel het Hoger- als Lagerhuis, kan hij eenvoudiger zijn Abenomics, economische hervormingen doorvoeren. En als het goed gaat met de Japanse economie, dan is dat prima voor China, want de landen zijn belangrijke handelspartners van elkaar.

Maar ander plannen van Abe stuiten op wantrouwen bij de machtshebbers in Beijing. Want waarom wil Abe artikel 9 van de Japanse grondwet herschrijven? Daarin staat dat het Japanse leger alleen als taak heeft het eigen grondgebied te verdedigen en oorlogvoering verbiedt. Abe wil bovendien de defensieuitgaven opvoeren. En wat helemaal niet lekker viel is het verkiezingsbezoek dat Abe vorige week woensdag bracht aan de meest zuidwestelijke eilandengroep van Japan, vlak bij de omstreden Dioayu/Senkaku-eilanden. "We overwegen zelfs niet één stap terug te doen", zei Abe daar over dat geschil.

 

Vrede en stabiliteit

Maandag verschenen de eerste reacties op de Japanse verkiezingen. "Als Abe doorgaat nationalistische gevoelens aan te wakkeren over historische kwesties, territoriale disputen, defensiepolitiek en andere gevoelige kwesties, breekt hij zijn belofte aan de internationale gemeenschap en brengt hij de vrede en stabiliteit in Oost-Azië in gevaar", aldus een commentator van het staatspersbureau Xinhua.

China en Japan hebben verschillende territoriale conflicten met elkaar en met andere landen in de regio. In de aanloop naar de Japanse verkiezingen liepen de spanningen op. Beide landen zijn overtuigd van hun eigen gelijk en wijzen een juridisch oplossing bij bijvoorbeeld het Internationale Gerechtshof af.

 

Gevoelige relaties

Nationalisme en patriotisme in Japan liggen gevoelig in China (en Zuid-Korea), vanwege de tweede wereldoorlog. In 1937 viel Japan China binnen en veroverde een groot deel van het huidige grondgebied dat tot 1945 werd bezet. China verloor naar schatting 15 miljoen militairen en burgers door de oorlog.

Het Nanking-incident zorgt tot op de dag van vandaag voor spanningen tussen beide landen. Op 13 december 1937 werd Nanking door Japanse troepen onder de voet gelopen, waarna gedurende weken de stad werd geterroriseerd door moordende, verkrachtende en plunderende soldaten. Er kwamen naar schatting 340.000 burgers om het leven.

maandag 22 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Japanse ergernis over Chinees gasplatform
Asean-landen bezorgd over regionale veiligheid
Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder