economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 31

Andere verhalen in de media over China waren deze week: de wolf die brulde, vuil werk en een sportief tochtje.

Een paar weken geleden schreef ik over Wang Jianlin, die de oorlog verklaarde aan Mickey Mouse. Aan de vooravond van de opening van Disneyland Shanghai pochtte China's rijkste man dat plezierzoekers uitgekeken zijn op Westers amusement en dat de tijd rijp is voor pret met Chinese karakteristieken.

Daar wil Wangs eigen bedrijf Wanda natuurlijk zelf in voorzien en in Nanchang werd eind mei feestelijk de eerste Wanda City geopend (prijskaartje 21 miljard yuan, 3 miljard euro) en er moeten nog 15 van dergelijke pretfabrieken volgen.

Ondertussen gaat het niet zo goed met Wanda's filmpark in Wuhan. Dat gaat voor onbepaalde tijd dicht voor 'renovatie en verbeteringen om onze klanten beter te bedienen en een geheel nieuwe ervaring te bieden'. Had ik al gezegd dat Wanda Movie Park pas 18 maanden open was?

Cijfers zijn niet bekend, maar volgens Chinese media was Wanda Movie Park geen succes en liep het bezoekersaantal vanaf de opening steeds verder terug. That's all, folks.

 

Stel: je bent je mobieltje kwijt. Gelukkig heb je een tracking device (een opspoor-app?). En je ziet dat jouw mobieltje zich vlakbij het restaurant bevindt waar je net hebt geluncht. Appeltje, eitje.

Maar als je ter plekke komt, is er geen meer spoor van het apparaat. Alleen een paar lege vuilcontainers. Een vrouw in Shanghai wist genoeg en ging snel naar de lokale vuilnisophaaldienst.

Die wist de juiste vuilniswagen terug te roepen. Vijf ton afval werd op straat uitgestort en 16 medewerkers gingen drie uur zoeken, net zolang totdat de mobiel werd gevonden.

Mooi verhaal. Wordt nog mooier. De vuinismannen weigerden een beloning voor hun zoekwerk. Maar hun teamleider betaalde volgens een lokale krant een rondje voor de mannen uit eigen zak.

 

En dan olympisch nieuws: Chen Guanming uit Xuzhou is in Rio aangekomen. Per Riksja. Dat klinkt luxueuzer dan het is, want Chen zit voorop. Het is sowieso niet luxueus want Chen heeft niet veel geld; hij slaapt in zijn riksja en hij kookt noedels en rijst in zijn riksja. Een sponsor maakte de overtocht van China naar Noord-Amerika mogelijk.

Chen heeft naar eigen zeggen al 170.000 olympische kilometers in de benen. De spelen van 2008 was een makkie, van Xuzhou naar Beijing. In 2012 peddelde hij naar Londen (dwars door het Midden-Oosten) en nu dus naar Rio, een traject waar Chen drie jaar over heeft gedaan.

Het olympische vuur is nog niet uitgedoofd bij de 60-jarige gepensioneerde boer, want hij wil ook de spelen van 2020 in Japan bijwonen. Dat zal dan wel per waterfiets zijn.

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 5 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 29

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder