economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 34

Andere verhalen in de media over China waren deze week: toren wekt toorn, een lesje leren en een creatieve manier van internetcensuur.

Dit najaar komt de bioscoopfilm Arrival uit. De Amerikaanse speelfilm gaat over de komst van buitenaards leven op aarde. Op een publiciteitsfoto is een enorm ruimteschip te zien boven Hong Kong.

De inwoners van Hong Kong zagen nog iets anders. Zij zagen tussen de wolkenkrabbers van hun stad plotseling ook de Oriental Pearl Tower afgebeeld, die in werkelijkheid in Shanghai staat. Heeft verder niets met de film te maken; waarschijnlijk heeft een Amerikaanse beeldbewerker geprobeerd de skyline van Hong Kong een Aziatisch tintje mee te geven.

Maar bij veel burgers van Hong Kong is de poster in het verkeerde keelgat geschoten. Onder de hashtag #HongKongisnotChina fulmineerden zij op sociale media tegen de beeldbewerking. Want de aanwezigheid van China in Hong Kong ligt gevoelig. Wat natuurlijk niet hielp is de slogan die de reclamemakers hadden bedacht: Why are they here? Inderdaad, vroegen veel Hongkongers zich af: wat doen zij hier eigenlijk?

 

De politie in Xuzhou heeft een nieuw wapen tegen verkeerszondaars. Wie door het rode licht loopt krijgt geen boete, maar moet verplicht een uur lang verkeersles volgen. Pas nadat succesvol een examen is afgelegd, mag de roodlichtoversteker (waarom hebben wij hier geen woord voor?) weer zijn weg vervolgen. En anders volgt nog een uur blokken.

Bij drukke kruispunten heeft de politie leslokalen ingericht, waar in een week tijd al 11.000 overtreders hun lesje hebben geleerd.

 

Foto's, filmpjes, stomme commentaren; probeer ze maar weer eens van internet te krijgen nadat ze zijn gepubliceerd. Toch is dat precies wat een man in Weifang probeerde te doen nadat hij was gefilmd terwijl hij aan het straatdansen was.

Iedereen die weleens in China is geweest heeft vast weleens op pleintjes en in parken dansende dames gezien. En inderdaad, daar doen doorgaans geen mannen aan mee. Maar Liu wel en al snel merkte hij dat hij door zijn mede-buurtbewoners werd uitgelachen en zelfs gefilmd.

Hij zag maar één oplossing om verder gezichtsverlies te voorkomen en dat was het internet vernietigen om zo te voorkomen dat het filmpje zou worden gedeeld. Hij vernielde alle internetdistributiekastjes in zijn woonwijk en veroorzaakte zo een schade van meer dan 100.000 yuan. Dat liep natuurljk in de gaten en Liu werd deze week aangehouden en zo alsnog landelijk nieuws.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 26 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap Speciaal: China in Rio

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder