economie cultuur politiek RSS

China waarschuwt Japan en Zuid-Korea

Het Chinese ministerie van defensie zegt dat zijn militairen niet werkloos toe zullen kijken als Japan gaat patrouilleren in de Zuidchinese-Zee. In dezelfde persconferentie werd ook Zuid-Korea gewaarschuwd voor tegenmaatregelen als het een Amerikaans anti-raketsysteem plaatst.

China laat de spierballen zien aan buurlanden die in Chinese ogen ingaan tegen zijn nationale belang. Op de wekelijkse persconferentie van het ministerie van defensie werden donderdag zware woorden en openlijke dreigementen aan het adres van Japan en Zuid-Korea geuit.

De Chinezen zijn woedend over het Japanse voornemen marineschepen te sturen naar de Zuidchinese-Zee, een potentiële brandhaard waar Japan volgens China niets te zoeken heeft. "Dit is een miscalculatie. Japan speelt met vuur als het patrouilles of oefeningen uitvoert in wateren onder Chinese jurisdictie", aldus een defensiewoordvoerder. "China's krijgsmacht zal niet werkloos toekijken", voegde hij eraan toe.

 

Overlappende claims

Het probleem is dat China vaag is over wat precies zijn territoir in de Zuidchinese-Zee is. Volgens het internationale recht bestaat een groot deel van de Zuidchinese-Zee uit open water en kan China alleen recht doen gelden op een veiligheidszone rond enkele landmassa's die het controleert. China verwerpt die interpretatie door het Permanent Hof van Arbitrage.

De Japanse overheid heeft aangekondigd dat het samen met de Amerikaanse marine zogeheten 'vrijheid van navigatie'-patrouilles wil gaan uitvoeren. Ook steunt Japan in woord en daad de regeringen van Vietnam en de Filipijnen, die ieder overlappende claims met China hebben op delen van de Zuidchinese-Zee.

 

Machtsevenwicht

De defensiewoordvoerder herhaalde donderdag de bezwaren van de Chinese regering tegen de plaatsing van een Amerikaans anti-raketsysteem op Zuidkoreaanse grond. China overweegt 'tegenmaatregelen' als Zuid-Korea vrijdag besluit het zogeheten THAAD-systeem op zijn grondgebied te stationeren.

De Zuidkoreaanse regering heeft de Verenigde Staten om het defensieve systeem gevraagd, vanwege de toenemende dreiging uit Noord-Korea, dat ondanks internationale druk volop met kernwapens en ballistische raketten experimenteert. China zegt dat het systeem het machtsevenwicht in de regio verstoort, omdat de krachtige THAAD-radars ook ver op Chinees grondgebied reiken en zo de Chinese kernmacht kunnen neutraliseren. Ook Rusland heeft gelijkaardige bezwaren tegen de komst van het systeem.

donderdag 29 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Duterte snel op bezoek in China
Japan niet gediend van Chinese armada
Vonnis vernietigt China's aanspraken Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder