economie cultuur politiek RSS

Akkoord over hogere prijs Chinese zonnepanelen

China en de EU zijn het eens over een prijsverhoging van zonnepanelen. Daarmee lijkt een handelsoorlog van de baan.

Na wekenlang onderhandelen kondigde EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht zaterdag aan dat er overeenstemming met Chinese handelsautoriteiten is bereikt. "We hebben een vriendschappelijke oplossing gevonden in het conflict tussen de EU en China, die zal leiden tot een nieuw marktevenwicht tegen een duurzame prijs voor zonnepanelen", aldus De Gucht.

Ook Chinese autoriteiten zijn positief over het akkoord "dat een voorbeeld is van pragmatische en flexibele opstelling van beide zijden."

 

Ongeoorloofde staatssteun

De productie van zonnepanelen in China verviervoudigde in de periode 2009 tot 2011. Toen de vraag bleek tegen te vallen, werden Chinese zonnepanelen tegen dumpprijzen in de wereld aangeboden. Andere fabrikanten konden niet tegen die prijs op en gingen failliet. Zij beschuldigden de Chinese overheid van ongeoorloofde staatssteun, omdat ze de fabrikanten van zonnepanelen steunen met goedkope leningen van staatsbanken en belastingvoordelen.

Op 4 juni maakte De Gucht bekend dat hij een importheffing zou instellen die zou oplopen van 11,8 in juni tot 47,6 procent vanaf augustus. Europa was verdeeld over deze stap; sommige lidstaten vreesden een handelsoorlog omwille van de zonnepanelen.

 

Tegenonderzoek

Zover komt het dus niet. De prijsverhoging die de Chinezen hebben toegezegd is nog onduidelijk, maar zal ergens tussen de 11,8 en 47,6 procent liggen.

Het Chinese onderzoek naar prijsdumping van Europese wijn maakt geen onderdeel uit van de deal. Daags na de aankondiging van de importheffing op Chinese zonnepanelen, werd bekend dat China op zijn beurt een onderzoek ging instellen naar de import van goedkope  wijn uit de EU. Hoewel heftig ontkend door Beijing, zagen velen daarin een represaillemaatregel.

UPDATE - Het zakenblad Caijing meldt zondag dat de afgesproken importheffing 5 à 10 procent bedraagt, twee jaar geldt en dat China niet meer dan 50 procent van de Europese vraag mag voldoen. De EU maakt maandag details bekend, nadat de lidstaten zijn ingelicht.

zaterdag 27 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China zet onderzoek prijsdumping Europese wijn door
EU-heffing kost zonnepanelenmakers 42 miljard
Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder