economie cultuur politiek RSS

Strenger toezicht Chinese buitenlandse investeringen

Strenger toezicht Chinese buitenlandse investeringen

Chinese bedrijven moeten hun plannen voor fusies, overnames en andere directe investeringen in het buitenland ter goedkeuring gaan voorleggen aan de overheid. Officieel is de maatregel bedoeld om risico's te minimaliseren, maar de overheid wil ook de kapitaaluitstroom beperken.

Vier Chinese staatsorganisaties die toezien op het bedrijfsleven gaan samenwerken om bedrijven 'te beschermen tegen risico's' van investeringen in het buitenland. Dat maakte de nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming maandagavond bekend. Details over hoe die bescherming moet worden geboden, liet het belangrijkste adviesorgaan van de Chinese overheid in het midden.

Maar verschillende media slaagden erin enkele puzzelstukjes te verzamelen. Reuters en South China Morning Post melden dat alle buitenlandse investeringen met een waarde van meer dan vijf miljoen dollar voortaan goedkeuring behoeven.

 

Toezicht, geen rem

Volgens Bloomberg en SCMP zijn buitenlandse investeringen met een waarde van meer dan tien miljard dollar een jaar lang verboden. Bedrijven die buiten China een investering willen doen van één miljard dollar of meer in een branche buiten hun eigen werkgebied krijgen ook nee op het rekest. En staatsbedrijven mogen voorlopig geen onroerend goed verwerven als daarvoor meer dan één miljard dollar naar het buitenland moet worden overgemaakt.

Het betekent niet dat er einde komt aan Chinese investeringen in het buitenland. De nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming, het ministerie van handel, de centrale bank en staatsadministratie voor buitenlandse deviezen haastten zich dinsdag te verklaren dat er in grote lijnen niets verandert; zij willen alleen controleren of buitenlandse projecten voldoen aan relevante wet- en regelgeving.

 

Kapitaalvlucht

Chinese bedrijven zijn bezig met een ongekende golf van buitenlandse investeringen. Vorig jaar werd voor het eerst meer Chinees kapitaal in het buitenland geïnvesteerd, dan buitenlandse ondernemingen samen in de Volksrepubliek investeren. De Chinese overheid stimuleert dat, zodat het Chinese bedrijfsleven hoogwaardige technologische kennis kan verwerven en financiële dienstverleners als banken en verzekeraars  een deel van hun belegd vermogen naar het buitenland kan brengen waar het meer oplevert dan in eigen land.

Maar het brengt ook nadelen met zich mee. De overheid vermoedt dat nu de yuan in waarde zakt veel Chinezen hun geld in veiligheid willen brengen. Buitenlandse megadeals zijn dan in feite kapitaalvlucht. Ook kunnen overnames worden misbruikt om geld wit te wassen; illegaal verkregen geld stroomt als legale winst terug naar China. Uitstroom van yuans zet de koers van de Chinese munt verder onder druk. De centrale bank heeft de afgelopen maand miljarden dollars aan buitenlandse reserves verkocht, om de koers van de yuan te ondersteunen.

dinsdag 29 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Koers yuan naar laagste niveau in acht jaar
China investeert meer in buitenland dan andersom
China start fonds voor kansrijke staatsbedrijven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder