economie cultuur politiek RSS

Shanghai gastheer Formule 1-circus

Nog meer autonieuws: de motoren brullen en de lucht ruikt naar verbrand rubber. Dit weekend wordt in Shanghai de Grand Prix van China verreden. Locatie is het Shanghai International Circuit, dat in 2004 is aangelegd om auto- en motorraces te ontvangen.

Het circuit is 5,451 kilometer lang en telt 16 bochten. Heel interessant allemaal, maar leuk om te weten is dat het circuit is aangelegd in de vorm van het Chinese karakter Shang, het eerste deel van de naam Shanghai.Voor het ontwerp tekende Herman Tilke; hij is de ontwerper van zo'n beetje alle circuits die de afgelopen jaren zijn geopend. Je hebt misschien weleens de opvallend vormgegeven hoofdtribune gezien.

Het is de tiende keer dat hier een Grand Prix Formule 1 wordt gereden. Lewis Hamilton trainde als snelste en mag zondag vanaf pole position starten. Het circuit ligt hem wel, want hij won (als enige) al twee keer in Shanghai.

 

Groeimarkten

Voor wie de autosport niet zo intensief volgt: dat het Formule 1-circus in China neerstrijkt, maar ook in Maleisië, Bahrein, Singapore, India, Abu Dhabi en Brazilië, zegt alles over de veranderende economische verhoudingen in de wereld. Sponsors zijn geïnteresseerd in groeimarkten.

China heeft ook een Formule 1-coureur: Ma Qing Ha. Hij is testrijder bij het Caterham-team, maar reed vorig seizoen in Italië als eerste Chinees een Formule 1-race.

zaterdag 13 april 2013

Gerelateerde personen:

Ma Qing Hua


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder