economie cultuur politiek RSS

Winst pro-democratiekamp in kiescollege Hong Kong

Winst pro-democratiekamp in kiescollege Hong Kong

Pro-democratiekandidaten hebben een kwart van de zetels veroverd in het college dat volgend jaar een nieuwe chief executive kiest. Dat is veel meer dan verwacht.

Dit weekeinde konden beroepsgroepen uit hun midden de kandidaten kiezen voor het comité dat volgend voorjaar gaat uitmaken wie de hoogste stadsbestuurder van Hong Kong wordt. Kandidaten die tot het pro-democratieteam worden gerekend behaalden 326 van de 1.200 beschikbare plekken, werd maandag bekend. Bij de vorige verkiezingen in 2011 behaalden ze er net iets meer dan 200.

Dat betekent niet dat het pro-democratiekamp een beslissende stem krijgt wie de nieuwe chief executive wordt. Maar ze hopen wel dat kandidaten gedwongen worden een duidelijke visie te presenteren over burgerrechten, democratische hervormingen en de verhouding ten aanzien van Beijing om de steun van het pro-democratiekamp te krijgen.

 

Kiessysteem

Hong Kong kent een gecompliceerd kiessysteem, waarbij burgers alleen een deel van de parlementariërs rechtstreeks kiezen. De overige parlementszetels, alsmede het kiescollege dat de stadsbestuurder aanwijst wordt door beroepsgroepen gekozen. Zo'n 6 procent van alle kiesgerechtigden mag in deze vakmatige verkiezing zijn stem uitbrengen.

Het pro-democratiekamp had 352 kandidaten naar voren geschoven. Ze behaalden alle zetels in de beroepsgroepen welzijn, ICT, gezondheidszorg, juridische dienstverlening, onderwijs en hoger onderwijs. Ook in de sectoren accountancy en architectuur scoorden deze kandidaten goed. Verrassend verlies was er juist weer in de kunstensector.

 

Paraplu-demonstraties

Op 26 maart 2017 kiest het kiescollege de opvolger van CY Leung. Hij bekleedde vijf jaar de plek van Hong Kong's hoogste stadsbestuurder. Vrijdag liet hij weten dat hij zich niet herkiesbaar stelt, omdat hij meer tijd aan zijn gezin wil besteden. Leung is erg impopulair in Hong Kong en hij wordt door velen als stroman van Beijing beschouwd.

In 2014 diende het stadsbestuur een voorstel in om de chief executive voortaan rechtstreeks te laten kiezen. Zij verbond daaraan de voorwaarde dat het kiescollege de verkiesbare kandidaten zou selecteren. In najaar 2014 gingen daarop tienduizenden burgers de straat op, in wat later de Paraplu-demonstraties is gaan heten. Demonstranten vreesden dat het kiescollege alleen pro-Beijingkandidaten zou selecteren en eisten een vrije kandidaatstelling. Weken van demonstraties leidden uiteindelijk tot niets; het stadsparlement LegCo stemde het voorstel af, waardoor de nieuwe chief executive nog altijd door het kiescollege wordt gekozen.

dinsdag 13 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Overheid HK wil van nog eens vier parlementariƫrs af
Demonstratie Hong Kong tegen invloed Beijing
Verkiezingen Hong Kong zet druk verder op de ketel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder