economie cultuur politiek RSS

Tijdelijke maatregelen tegen smog contraproductief

Tijdelijke maatregelen tegen smog contraproductief

Maatregelen van de Chinese overheid om een blauwe lucht tijdens belangrijke evenementen te garanderen zijn effectief. Maar onderzoekers constateren dat de terugval die daarop volgt ernstiger is dan gedacht.

Ieder jaar in maart komen de leden van het Nationale Volkscongres en de Politieke Consultatieve Conferentie in Beijing bij elkaar voor de Lianghui, Twee Sessies. De Chinese hoofdstad en steden eromheen nemen dan tijdelijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het sluiten van bouwplaatsen en vervuilende fabrieken en het beperken van autoverkeer.

Die maatregelen werken, constateren onderzoekers van de universiteiten van Beijing en Fudan. Ze bestudeerden de luchtvervuiling van 189 steden in Noord-China gedurende drie jaar. Tijdens de Twee Sessies daalt de aanwezigheid van zes belangrijke vervuilende stoffen in de lucht met 4,8 procent. Niet spectaculair veel, zoals tijdens grote internationale evenementen zoals de APEC-top. de G20-leidersconferentie en V-Day, de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog als anti-smogmaatregelen nog veel verder gaan. Maar voldoende om de luchtkwaliteit merkbaar te verbeteren.

 

Contraproductief

Maar de onderzoekers merkten nog iets anders op. Nadat de maatregelen zijn opgeheven neemt de luchtvervuiling snel toe, in het geval van fijnstof tot 8,2 procent hoger dan gemiddeld. Tijdelijke maatregelen maken de smog op termijn erger, concluderen de onderzoekers dan ook. Het duurt twee weken voordat de waarden weer op hun gemiddelde niveau zijn teruggekeerd.

Zij vermoeden dat bedrijven direct na de Twee Sessies aan de slag gaan om de verloren productietijd in te halen. Dat jaagt de uitstoot van schadelijke stoffen omhoog.

 

Weeralarm

Het rapport is al in mei gepubliceerd in een Chinees wetenschappelijk tijdschrift, maar bleef lange tijd onopgemerkt. Pas nu Noordoost-China zucht onder een periode van zeer zware smog beginnen de resultaten op sociale media te circuleren.

In veertig steden in het noordoosten is zaterdag alarmfase rood afgekondigd, die het mogelijk maakt maatregelen te nemen om luchtvervuiling tegen te gaan. Crèches en lagere scholen blijven tot woensdag dicht, zodat kinderen niet over straat hoeven. Zicht in Tianjin is zover gedaald, dat autoriteiten zondag het vliegveld en enkele snelwegen sloten.

 

Bij de foto: een bewoner van Beijing nam vorig jaar dagelijks om 12 uur een foto uit zijn raam. Door alle foto's achter elkaar te plaatsen zie je hoe vaak de inwoners van de Chinese hoofdstad van een blauwe lucht kunnen genieten.

zondag 18 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chengdu wil geen demonstratie tegen luchtvervuiling
Stop smog, brandt korte wierookstaafjes
Meer doden ondanks strijd tegen luchtvervuiling

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder