economie cultuur politiek RSS

Journalisten krijgen smaak van onthullen te pakken

Ma Zhengqi, voormalig partijsecretaris in Chongqing, heeft zijn functie misbruikt en is mogelijk corrupt. Het is de derde keer op rij dat een Chinese journalist corruptie van een hoge partijfunctionaris in een weblog onthult.

Ma zou bij een privatiseringsronde een aantal staatsbedrijven voor 1,7 miljoen yuan (204.000 euro) hebben verkocht, terwijl die 27,7 miljoen yuan (3,3 miljoen euro) waard waren. Dat schrijft tenminste journalist Liu Hu op zijn webblog. Hij suggereert daarmee dat Ma een kickback heeft ontvangen. Ma is inmiddels adjunct-directeur bij het Staatsbureau voor Industrie en Handel.

Liu doet de onthulling dus niet in zijn eigen krant, de New Express. Blijkbaar durft de hoofdredacteur en/of de uitgever het niet aan om de beschuldigingen af te drukken, uit angst voor een publicatieverbod.

 

Niet bang voor gevolgen

Het echte nieuws is dat de journalist niet bang is voor de consequenties. Het past in een trend van de afgelopen maanden. Het is de derde onthulling op rij dat journalisten onder hun eigen naam op hun persoonlijke weblog corruptie onthullen.

Het begon met een blogbericht van Caijing-journalist Luo Changping. Hij beschuldigde Liu Tienan, voormalig adjunct bij een belangrijk economisch planningsorgaan, van corruptie. Liu werd ontslagen en is momenteel onderwerp van onderzoek. Twee weken geleden schreef Wang Whenzi, verslaggever bij zakenkrant Economic Information Daily, op zijn blog dat de hoogste baas van staatsbedrijf China Resources betrokken was bij duistere zaakjes. Song Lin zou opdracht hebben gegeven om voor 10 miljard yuan (1,2 miljard euro) aandelen te kopen in mijnbouwbedrijven, die later een miljard yuan minder waard bleken te zijn. Deze zaak heeft voor zover bekend nog geen consequenties gehad.

 

Open vizier

Zowel Luo als Wang moesten hun blogs verwijderen. Dat gebeurde vandaag ook met de laatste onthulling van Liu. "Het bericht heb ik verwijderd. Bedenk zelf maar waarom", zei Liu desgevraagd tegen journalisten. "Maar ik nodig de disciplinaire commissie van de partij en anti-corruptie instellingen uit om mijn beschuldigingen tegen Ma te onderzoeken."

Op het Chinese internet worden vaker machtsmisbruik en corruptie onthuld. Soms gaat het om grote zaken, meestal om relatief kleine kwesties. Chinezen mogen tegenwoordig alleen onder hun echte naam een internetaccount aanmaken. Volgens autoriteiten is dat nodig om te voorkomen dat mensen geruchten of valse beschuldigingen publiceren achter het masker van een schuilnaam. Maar dat weerhoudt er een groeiend aantal mensen niet van misstanden te onthullen. Journalisten voegen zich nu bij hen. In het vertrouwen dat het de partij ernst is met zijn anti-corruptiecampagne.

dinsdag 30 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Aanklacht tegen gevallen politicus Bo Xilai
Executie vastgoedmagnaat krijgt staartje
Oud-minister veroordeeld voor corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder