economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap Speciaal: CCTV Nieuwjaarsgala 2017

Het inluiden van het nieuwe jaar is in China met veel tradities omgeven. Een ervan is het CCTV Nieuwjaarsgala, waarvan de makers hadden geluisterd naar de kritiek van vorig jaar.

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als de Volksrepubliek aftelt naar het nieuwe jaar, staat in honderden miljoenen Chinese huishoudens hetzelfde tv-programma aan: Chunwan, ofwel het CCTV Nieuwjaarsgala.

De opzet van het programma is eigenlijk sinds de start in 1983 in grote lijnen hetzelfde: veel zang en dans, een snuifje goochelen, een snufje acrobatiek en een paar komisch bedoelde sketches, xiangsheng. En dat meer dan vier uur lang.

 

Samen met de familie naar het gala kijken is een Chinese traditie, maar klagen over het gebodene is dat ook. Miljoenen Chinezen delen met elkaar hun opmerkingen en meestal is dat niet positief. Vorig jaar werd er veel geklaagd over het hoge propagandagehalte van de show.

Dit jaar was daar iets aan gedaan: censors hadden de opdracht gekregen al te vileine kritiek, overdrijvingen of provocatieve aanvallen van het web te verwijderen. Sommige mediabedrijven gingen daarin zo ver, dat commentaren met het woord Chunwan erin automatisch werden geblokkeerd.

 

Maar eerlijk is eerlijk, het propagandagehalte was aanmerkelijk lager dan voorgaande jaren. Het was al met al een van de modernste afleveringen ooit, waarin klassieke en moderne elementen harmonieus samengingen. Als er al kritiek was, dan ging dat over de vraag of sommige optredens wel live werden gezongen of dat liedjes werden geplaybackt. En niet alle humoristisch bedoelde sketches vielen in de smaak; die werden als flauw beoordeeld.

De show begon energiek met de populaire Chinese boysband TFboys, die hits uit de afgelopen 35 galajaren in een modern jasje staken. De centrale presentatie was in handen van een vijfkoppig team, onderleiding van Zhu Jun die het gala al sinds 1997 presenteert. Opvallend was een Oeigoerse presentator: Neghmet Raxman.

 

We zagen dansende kippen (vanwege het Jaar van de Haan), dansend fruit, beroemde acteurs zoals Jackie Chan (die in gebarentaal een patriottistisch lied zong) en bekende Chinezen zoals de taikonauten van het Shenzhou-programma en een gastrolletje van Fu Yuanhui, de mateloos geliefde zwemster die de Chinese harten tijdens de Olympische Spelen won met haar authentieke uitspraken.

Twee positief opvallende optredens noem ik apart: het spectaculaire en surrealistische 'onderwater'-decor waarin Li Yanchao haar liedje zong omgeven door tientallen ballerina's en het optreden van Jason Zhang en Mao Amin, waarbij de hoofdregisseur van dit jaar, Yang Dongsheng, goed naar de film Avatar heeft gekeken.

 

Net zoals vorig jaar werd vanuit de studio in Beijing naar vier andere steden geschakeld, die de vier windstreken rond de hoofdstad symboliseren. Dit jaar waren dat Liangshan, Guilin, Harbin en Shanghai.

We zagen mooie plaatjes en met name de buitenopnamen in Guilin tegen het decor van de Li-rivier omgeven door prachtig uitgelichte karstbergen mochten er zijn. Ook de show op de ijsvloer in Harbin tegen een achtergrond van kunstige ijssculpturen was een plaatje om te zien.

 

Natuurlijk ontbrak ook dit jaar de eindeloze stoet etnische minderheden niet. Een primeur was dat we voor het eerst Oeigoerse cabaretiers aan het werk zagen. En natuurlijk waren er ook artiesten uit Taiwan en Hong Kong van de partij. Allemaal leden van die harmonieuze Chinese familie, niet waar.

Ook het leger mocht niet ontbreken. Een militair koor zong tegen een achtergrond van beelden van China's militaire macht. Ontroerend was het optreden van veteranen van de Lange Mars; de oudste 104 jaar!

 

De partijpropaganda was al met al betrekkelijk subtiel aanwezig. Geen Chinese droom, geen anti-corruptie, geen overdosis patriottisme, zelfs beelden van president Xi Jinping ontbraken dit jaar toen naar twaalf uur werd afgeteld.

Hoofdregisseur Yang had de nadruk op familiewaarden gelegd en gaf dit jaar het gala weer de plek die het met Chinees Nieuwjaar zou moeten hebben: een familiefeestje.

 

Bij de foto: Shanghai staat bekend om zijn circusschool en iedereen die daar weleens geweest is herinnert zich de spectaculaire act met motoren in een metalen bol. Dit element speelde de hoofdrol in een muzikaal nummer. Voor mij het visuele hoogtepunt van CCTV Nieuwjaarsgala 2017.

 

Meer weten over Chunwan? Lees dan het artikel terug dat ik voor de Vara Gids schreef (via Blendle, 0,25 euro).

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 27 januari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap Speciaal: CCTV Nieuwjaarsgala 2016
Broodje Blogaap: China in het nieuws week 3

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder