economie cultuur politiek RSS

Bij vergissing twee keer de loterij gewonnen

Een Chinese deelnemer aan de lotto heeft niet één, maar twee grote geldprijzen gewonnen. Een winkelbediende had per ongeluk twee briefjes met de winnende nummers uitgeprint.

Dat kleine foutjes grote negatieve gevolgen kunnen hebben, dat wisten we wel. Maar ze kunnen ook positieve gevolgen hebben, weet een inwoner van Beijing nu. Zaterdag ging hij zoals altijd naar zijn vaste lotenverkoper om vijf lotto-reeksen te kopen. Hij bestelde een lottobriefje van 15 yuan (1,80 euro), maar de verkoopster printte per ongeluk een briefje van 10 yuan uit.

De man vond het vervelend voor de verkoopster, die normaal gesproken fouten uit eigen zak moet betalen. Hij kocht beide briefjes met dezelfde getallenreeksen. Die avond bleek dat hij een juiste reeks had gegokt. Hij won 13 miljoen yuan (ruim 1,5 miljoen euro); 8 miljoen yuan op het briefje van 15 yuan en 5 miljoen yuan op het briefje van 10 yuan.

 

Verkoopster toch blij

De verkoopster van het briefje is blij voor de winnaar, zegt ze tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua, ondanks dat ze een winnend reeks in handen had als de koper het foute briefje had geweigerd: "Ik heb geen spijt, want de winnende nummers zijn tenslotte door hem zelf gekozen, niet door mij."

De Chinese loterij bestaat pas 26 jaar. Bij de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 werden alle vormen van gokken verboden, omdat die als kapitalistisch werden beschouwd. In 1987 besloot de overheid loterijen toe te staan, omdat het geld nodig had voor goede doelen. In het eerste jaar werd voor 370 miljoen yuan (44,5 miljoen euro) legaal gegokt. In 2012 bedroegen de omzetten van de goede-doelenloterij en sportloterij samen 262 miljard yuan (31,5 miljard euro). Vanzelfsprekend had China ook een loterijschandaal. In 2004 werden vijf medewerkers, waaronder de directeur, van de loterij in Shaanxi tot celstraffen veroordeeld omdat ze de uitslagen manipuleerden.

woensdag 31 juli 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder