economie cultuur politiek RSS

In de frisse lucht fietsen in Beijing

Beijing is een van de steden met de ergste luchtvervuiling in de wereld. De Britse kunstenaar Matt Hope heeft een fiets ontwikkeld die zijn eigen frisse lucht voor zijn berijder produceert.

Hope, die in Beijing woont en werkt, plaatste een electrisch luchtfilter op zijn fiets, dat via een leiding gezuiverde lucht naar een tweedehands helm van een straaljagerpiloot brengt. Het filter betrekt zijn stroom van een dynamo.

Hope wil met zijn Breathing Bike de aandacht vestigen op de luchtvervuiling in China's hoofdstad waar 20 miljoen mensen wonen.

 

 

Milieumaatregelen

Twee weken geleden kondigde de lokale overheid aan dat het in de komende drie jaar 100 miljard  yuan (ongeveer 11 miljard euro) in milieumaatregelen gaat investeren. Het geld wordt gestoken in uitbreiding van het riool, rioolzuiveringsinstallaties, de bouw van afvalverbrandingsinstallaties en verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat laatste moet gebeuren door een rem te zetten op het autobezit, de regel dat autobezitters één dag per week niet mogen rijden in de stad (op basis van het laatste cijfer van hun nummerplaat) beter te handhaven en het aanleggen van bossen en parken.

Het niveau van fijnstof in de lucht in Beijing is tot soms wel 35 keer zo hoog als de wereldgezondheidsorganisatie WHO als norm stelt. Niet alleen maken zich steeds meer Chinezen druk over de luchtvervuiling, het begint ook een economisch probleem te worden. Toeristen worden geadviseerd kort in China's hoofdstad te verblijven. En grote multinationals als BMW geven aan dat ze moeite hebben om expats en hun gezin te bewegen naar China te verhuizen.

zondag 14 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder