economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een Chinees paasverhaal, een explosieve vondst en robot helpt politie bij oplossen diefstal.

Xiang Chaojie is opgestaan uit zijn graf. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij nog niet dood was. Xiang heeft kanker en toen een waarzegger hem vorig jaar vertelde op welke dag hij zou sterven, begon hij voorbereidingen op het einde van zijn aardse leven te treffen. Hij legde een graf aan op zijn grond, gaf zijn bezittingen weg, nam afscheid van familie en vrienden en ging op zijn veronderstelde sterfdag in zijn graf liggen met een flinke fles baijiu.

Het was echter niet de dood die hem kwam halen, maar zijn nicht. Die trof haar oom snurkend in het graf aan en waarschuwde de politie, die vervolgens weer een ambulance liet komen. Diverse dorpsgenoten meenden dat Xiangs wens te sterven moest worden gerespecteerd en probeerden te voorkomen dat hij uit zijn graf werd gehaald. Maar de agenten waren onvermurwbaar: het was veel te vroeg voor een laatste wens.

 

En dan een boerenfamilie in Daye op het platteland van Hubei. Toen ze hun huisje gingen verbouwen, troffen ze in de grond een metalen voorwerp aan. De familie sprong een gat in de lucht. Daye is vanwege de aanwezigheid van koper in de bodem namelijk een bekende archeologische vindplaats van talloze waardevolle voorwerpen uit de Zhou en Song dynastieën.

Dit was het teken voor de familie om flink te gaan graven. En al snel hadden ze meer dan 150 voorwerpen verzameld. Maar de lokale autoriteiten hoorden ook van de ondergrondse schatkamer en eisten de voorwerpen op. Daar wilde de familie niets van weten, want op de zwarte markt zouden ze weleens een fortuin kunnen opbrengen. Het dorpsbestuur liet het er niet bij zitten en stuurde de politie om de bodemschatten in beslag te nemen.

Het viel de agenten direct op dat alle voorwerpen er hetzelfde uitzagen: langwerpig, met een punt en een staartstuk. Dat leek helemaal niet op de bronzen gebruiksvoorwerpen die eerder bij Daye waren aangetroffen. Voor de zekerheid werd de explosievendienst ingeschakeld en die bevestigde het vermoeden: dit waren door de Japanners achtergelaten granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens de explosievenexperts heeft de familie groot geluk gehad dat geen van de granaten bij de graafwerkzaamheden is afgegaan.

 

Wat zijn ze toch knap tegenwoordig! Een robot heeft zijn eigen verdwijning opgelost. Dat zit zo: een man in Nanjing ging verhuizen en had stiekem de robot van een huisgenoot meegenomen. Geen goedkoop speeltje; 9.000 yuan waard (1.300 euro).

De politie kon niets voor het slachtoffer doen, want de voormalige huisgenoot was met de noorderzon vertrokken. Maar zie: na een paar dagen begon de robot tekenen van leven te geven. Iedere keer als de dief probeerde het apparaat te activeren, stuurde de robot een berichtje naar de mobiele telefoon van zijn oude eigenaar. Toen de dief probeerde het telefoonnummer van de eigenaar te wijzigen voor zijn eigen nummer was hij erbij. Voor de politie was het vervolgens een koud kunstje de robotdief op te sporen in Xuzhou. Daar hoef je geen robotgeleerde voor te zijn.

 

Bij de foto: het was natuurlijk de week van Wu Wen en Xing Ya. Ze waren niet weg te slaan uit de (social) media. Het was bij tijd en wijle een complete pandahysterie, maar dat zullen ze in China helemaal niet erg vinden. Die sturen de panda's tenslotte als duurbetaalde ambassadeurs de hele wereld over. Evenzogoed zijn er felicitaties op zijn plaats voor Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark. Hij was zestien jaar bezig om panda's naar Nederland te krijgen en dat is hem gelukt.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 14 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 14

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder