economie cultuur politiek RSS

Terugroepactie na botulismebesmetting

Duizenden producten waarin melkwei van de Nieuwzeelandse producent Fonterra is verwerkt, zijn uit Chinese winkels teruggetrokken. Nieuw-Zeeland is de grootste leverancier van zuivel aan China.

Vrijdag sloeg Fonterra alarm omdat 38 ton wei is besmet met de Clostridium botulinum bacterie. De bacterie is de veroorzaker van botulisme, die bij consumptie tot een ernstige voedselvergiftiging kan leiden. Ziekteverschijnselen zijn misselijkheid, overgeven, slikproblemen en slaperigheid. Bij jonge kinderen met een nog niet volledig ontwikkeld maagdarmkanaal, kan botulisme levensbedreigend zijn door een verlamming van de ademhalingsspieren. Er zijn voor zover bekend geen gevallen van zuigelingenbotulisme vastgesteld.

De besmette wei is geleverd aan bedrijven in Nieuw-Zeeland zelf, maar ook aan China, Australië, Maleisië, Thailand, Vietnam en Saoedi-Arabië. Een deel is gebruikt voor diervoeders, maar een ander deel ook voor de voedselproductie. Daarvan is weer een deel in babymelkpoeder terecht gekomen. De bacterie is hittebestendig.

 

Terugroepactie

Fonterra en het Nieuwzeelandse ministerie van industrie proberen te achterhalen waar de besmette wei precies terecht is gekomen. Duidelijk is al wel dat verdachte wei aan vier producenten in China is geleverd, die het als basis voor hun babymelkpoeder gebruiken. Producten van deze producenten zijn teruggeroepen en zijn dit weekend uit de schappen verwijderd. Dat geldt ook voor het babymelkpoeder dat Fonterra onder eigen naam naar China exporteert.

Danone, leverancier van Nutricia Karicare, heeft uit voorzorg ook in China partijen uit de handel genomen, hoewel het zegt dat daarvoor geen besmette wei is gebruikt. China heeft de import van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland opgeschort. Ook Coca-Cola Shanghai is afnemer van Fonterra.

 

Besmette producten al negen maanden in schap

De besmetting is al in mei 2012 opgetreden, door een niet steriele buis in Fonterra's fabriek in Waikato. Vanaf oktober 2012 zijn producten op de markt gekomen waarin de besmette partij is verwerkt. Onduidelijk is waarom Fontarra nu pas de besmetting heeft ontdekt. Volgens de Nieuwzeelandse premier John Key werd de botulismebesmetting in mei van dit jaar vastgesteld. Maar het duurde tot 2 augustus voordat publiekelijk alarm werd geslagen.

Directeur Theo Spierings is zaterdag naar China gevlogen voor damage control. Hij bood zijn excuses aan voor de onrust die de besmetting bij ouders had veroorzaakt (foto).

 

Belangrijkste exporteur

Nieuw-Zeeland is de belangrijkste exporteur van melkpoeder naar China. Meer dan 80 procent van alle importen komen uit dat land. De vraag naar buitenlands babymelkpoeder is de laatste vijf jaar sterk toegenomen, nadat in 2008 Chinees melkpoeder met melamine was besmet. Nieuw-Zeeland is volop in dat gat gesprongen. Nu loopt ook de reputatie van dat land als producent van veilig voedsel een deuk op.

maandag 5 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder
Kwik-alarm voor babyvoedsel
Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder