economie cultuur politiek RSS

China's economie groeit minder snel

De Chinese economie is in de eerste drie maanden van 2013 met 'slechts' 7,7 procent gegroeid. Het groeicijfer valt veel analisten tegen; zij hadden op een groei van 8 procent gerekend.

De Chinese cijfers, maandagochtend bekend gemaakt door het Nationaaal Bureau voor Statistiek, leidden onmiddellijk tot reacties op de financiële markten. Prijzen voor grondstoffen als olie, zilver en koper daalden met procenten tegelijk.

Toch is het cijfer hoger dan het groeitempo dat de Chinese overheid voor 2013 heeft voorspeld (7,5 procent). En in vergelijking met de EU of de VS is het groeitempo nog steeds goed.

 

Tegenvallende export

De vertraging van de groei is te wijten aan tegenvallende exportcijfers. Vooral de export naar het door economische crisis getroffen Europa is teruggelopen. Interne consumptie groeit nog steeds. Ook de binnenlandse investeringen in infrastructuur, vastgoed en industrie zijn onverminderd hoog.

Het Nationaal Bureau voor statistiek meldde ook dat de productiecijfers van de industrie behoorlijk zijn gestegen. In China wordt al langer met enige zorg gekeken naar overcapaciteit van de industriesector. Als die structureel wordt, kan het leiden tot een golf van faillissementen, werkloosheid en in het ergste geval problemen bij banken die investeringen met leningen hebben gefinancierd.

 

Centrale leiding investeringen

Vandaar dat stemmen opgaan om de investeringen in de industrie verder te reguleren. Dat zou kunnen door investeringen centraal aan te sturen, in plaats van door lokale overheden. Het succes van lokale (partij)bestuurders wordt nu vaak afgemeten aan groei in hun stad of regio. Daardoor zijn zij vaak sterk op groei en investeringen gericht.

President Xi Jinping liet eerder deze maand al weten naar een gebalanceerde groei te streven, waarbij maximalisatie niet langer voorop staat. Overigens zoekt de Chinese overheid continu naar een evenwicht tussen voldoende groei om sociale onrust te voorkomen aan de ene kant, en wil het aan de andere kant oververhitting van de economie voorkomen. Ook krijgt het meer oog voor de nadelen van een onbeperkte groei, zoals het toenemende probleem van milieuvervuiling.

maandag 15 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Xi: 'China matigt groei opzettelijk'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder