economie cultuur politiek RSS

China is een stukje zwaarder geworden

Van alle Chinezen tussen de 40 en 59 jaar lijdt 14,4 procent aan obesitas. In de groep 20-39 jaar is dat 11,1 procent, maar de gemiddelde gewichtstoename is in deze leeftijdscategorie het grootst.

Meer welvaart, meer gewichtsproblemen. Zo gaat het in veel ontwikkelende landen en dus ook in China. Uit een nationaal onderzoek onder 43.000 Chinezen, uitgevoerd door het instituut voor sportwetenschap, blijkt dat in China overgewicht bij volwassenen toeneemt.

Onder de middengroep (40-59 jaar) komt overgewicht het meeste voor (14,4 procent). Bij de oudste leeftijdscategorie (60+) is dat percentage 13,5. Maar het zijn de jongvolwassenen die de onderzoekers zorgen baren; een op de negen is zwaarlijvig (11,1 procent). Dat percentage was in 2010 nog 9,1. Gemiddeld is deze groep 1,92 kilo zwaarder geworden.

 

Geen tijd

Gebrek aan lichaamsbeweging is de belangrijkste reden voor de opmars van overgewicht. "We zijn de gegevens nog aan het analyseren, maar het is volkomen duidelijk dat gebrek aan lichaamsbeweging een negatieve rol heeft gespeeld", zegt Tian Ye, directeur van het instituut voor sportwetenschappen in China Daily.

De groep jongste volwassenen beweegt het minst van de drie leeftijdcategorieën: 51 procent doet niet aan sport of een andere vorm van lichaamsbeweging, vanwege gebrek aan tijd. De onderzoekers zien ook een achteruitgang in motoriek en coördinatievermogen. Een bal vangen, springen of evenwicht bewaren; Chinezen kunnen het minder goed dan drie jaar geleden.

 

Meer ruimte voor sport

Van de respondenten die zeggen het afgelopen jaar met enige regelmaat te hebben gesport, doet 23,1 procent dat in de sportschool. Publiekelijk toegankelijke sportfaciliteiten (15,2 procent), de openbare weg (14) en parken (12) volgen als sportplek. Wandelen, hardlopen, tafeltennis en balspelen zijn de belangrijkste activiteiten.

De onderzoekers pleiten voor meer sportfaciliteiten in grote steden. Waar dat wegens ruimtegebrek niet mogelijk is, zouden faciliteiten van scholen, universiteiten en de staat op bepaalde tijden voor het publiek toegankelijk moeten worden gemaakt.

dinsdag 6 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Onder het mes voor een goede baan
Spermabanken China kunnen vraag niet aan
Chinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder