economie cultuur politiek RSS

Tencent is China's eerste voorbij grens $500 miljard

Tencent is China's eerste voorbij grens $500 miljard

De beurswaarde van het internetbedrijf Tencent is maandag de 500 miljard dollar gepasseerd. Daarmee behoort het als eerste Chinese techbedrijf tot een select clubje met de Amerikaanse giganten Amazon, Facebook, Alphabet (Google) en Microsoft.

Het aandeel Tencent tikte maandag op de beurs van Hong Kong een koers van 418,80 HKdollar aan. Dat betekent dat het bedrijf omgerekend nu 511 miljard dollar waard is. Het is voor het eerst dat een Chinees bedrijf deze grens passeert. Alibaba, in New York aan de beurs genoteerd, is 'maar' 474 miljard dollar waard.

Tencent ging in 2004 naar de beurs met een introductieprijs van 3,70 HKdollar. De eerste jaren deed het aandeel vrijwel niets, maar begon in 2009 aarzelend aan een opmars die steeds sneller ging. Alleen al dit jaar steeg de beurskoers met 120 procent. Wie dertien jaar geleden voor 9.000 dollar aandelen Tencent had gekocht, zou zich na vandaag miljonair mogen noemen.

 

Tencent = WeChat

Tencent is in 1998 opgericht door vijf ondernemers, waarvan de huidige ceo Ma Huateng (Pony Ma) de bekendste is. Het bedrijf biedt diensten aan internetgebruikers. De bekendste is zonder twijfel WeChat, een app waaraan inmiddels zoveel functionaliteiten zijn gekoppeld, dat geen Chinees meer zonder kan. In totaal bijna één miljard gebruikers hebben dit Zwitsers zakmes onder de apps op hun mobiele telefoon.

Op zichzelf is WeChat echter geen kassucces; het is vooral een succesvol vehikel om andere Tencent-diensten aan de man te brengen; van het vinden van een taxi tot afrekenen in een restaurant. Tencent Music (streaming audio) en online spelletjes zijn de grote moneymakers. Het in eigen beheer ontwikkelde spel Honour of Kings wordt door 200 miljoen Chinezen gespeeld en de opbrengst wordt op minstens een miljard dollar geschat. Het spel wordt als zó verslavend beschouwd dat Tencent jongeren onder de achttien jaar het maar twee uur per dag laat spelen.

maandag 20 november 2017

Gerelateerde personen:

Ma Huateng

Gerelateerde onderwerpen:

Tencent meest waardevolle Chinese merk
Hui Ka-yan is nu China's rijkste man
Singles Day verpulvert opnieuw records

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder