economie cultuur politiek RSS

Chen Xu nieuwe ambassadeur in Nederland

Chen Xu nieuwe ambassadeur in Nederland

Woensdag biedt de nieuwe Chinese ambassadeur in Den Haag Chen Xu aan koningin Beatrix zijn geloofsbrieven aan. Chen vervangt Zhang Jun, die in oktober is benoemd als hoofd van een nieuwe afdeling voor internationale economische samenwerking op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De geloofsbrieven zijn een geschreven verklaring van zijn staatshoofd, dat een persoon hem als ambassadeur in dat land vertegenwoordigt. Het aanbieden van geloofsbrieven gaat met veel ceremonieel gepaard, vandaar dat er vaak een paar ambassadeurs tegelijk hun geloofsbrieven aanbieden. Woensdagochtend zal de koningin vier nieuwe ambassadeurs ontvangen.

 

Ceremonieel

De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koningin. De Koningin stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van 17 Pantserinfanteriebataljon. Bij de ingang van het paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw 4 ereroffels.

maandag 15 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder