economie cultuur politiek RSS

Actie tegen bijziendheid; aandeel Tencent onderuit

Actie tegen bijziendheid; aandeel Tencent onderuit

De Chinese overheid kondigde donderdag een campagne aan om de opmars van bijziendheid een halt toe te roepen. Dat had prompt gevolgen voor de koers van aandelen Tencent.

Het aantal Chinese kinderen dat last heeft van bijziendheid moet tot 2030 jaarlijks met 0,5 procentpunt worden teruggedrongen. Om dat te bereiken moeten lokale overheden samen met scholen en ouders plannen ontwikkelen om te zorgen dat kinderen meer buitenspelen en minder tijd binnenshuis doorbrengen.

In het plan, dat door maar liefst acht ministeries wordt ondersteund, staat ook dat de centrale overheid maatregelen zal nemen om de tijd dat kinderen op hun mobiele telefoon spelletjes doen te beperken. Prompt sloot het aandeel Tencent aan de beurs van Hong Kong vrijdag 5,3 procent lager. Daarmee was de Chinese internetreus in een dag tijd 20 miljard dollar minder waard.

 

Club van 500+

Tencent is in het westen niet zo bekend; toch is het een van de grootste Chinese bedrijven. In november passeerde de beurswaarde de grens van 500 miljard dollar. Daarmee behoort Tencent als eerste Chinese techbedrijf tot een select clubje met de Amerikaanse giganten Amazon, Facebook, Alphabet (Google) en Microsoft.

Tencent ging in 2004 naar de beurs met een introductieprijs van 3,70 HKdollar. De eerste jaren deed het aandeel vrijwel niets, maar in 2009 begon aarzelend een opmars die steeds sneller ging. Vorig jaar steeg de beurskoers met 120 procent. In januari kwam aan die zegetocht voorlopig een einde, omdat Tencent zit te wachten op overheidstoestemming om betaalde diensten te koppelen aan enkele succesvolle online-spellen. Bovendien is er nog geen groen licht voor de introductie van een nieuw spel waarvan veel wordt verwacht: Monster Hunter: World. De bijziendheidscampagne is een nieuwe tegenvaller.

 

Tencent = WeChat

Tencent is in 1998 opgericht door vijf ondernemers, waarvan de huidige ceo Ma Huateng (ook wel bekend onder zijn Engelse naam Pony Ma) de bekendste is. Het bedrijf biedt diensten aan internetgebruikers. De bekendste is zonder twijfel WeChat, een app waaraan inmiddels zoveel functionaliteiten zijn gekoppeld, dat geen Chinees meer zonder kan. In totaal bijna één miljard gebruikers hebben dit Zwitsers zakmes onder de apps op hun mobiele telefoon.

Op zichzelf is WeChat echter geen kassucces; het is vooral een succesvol vehikel om andere Tencent-diensten aan de man te brengen; van het vinden van een taxi, bestellen van eten tot boeken van een bioscoopkaartje. Steeds meer Chinezen hebben nauwelijks meer contant geld op zak. Voor hun dagelijkse betalingsverkeer gebruiken ze hun WeChat wallet; zelfs bedelaars in Beijing maken er gebruik van.

 

Moneymaker

Tencent Music (streaming audio) en online spelletjes zijn de grote moneymakers van het concern. Het in eigen beheer ontwikkelde spel Honour of Kings wordt door 200 miljoen Chinezen gespeeld en de opbrengst wordt op minstens een miljard dollar geschat. Het spel wordt als zó verslavend beschouwd dat Tencent jongeren onder de achttien jaar het maar twee uur per dag laat spelen.

Chinezen gamen vooral op hun mobiele telefoon, omdat de meeste thuis geen pc of laptop hebben. Gameconsoles waren tot 2014 verboden in China. Van de 802 miljoen Chinese internetgebruikers gebruikt 98 procent zijn mobieltje om te surfen. Zij gaven het eerste kwartaal van dit jaar 64,3 miljard yuan (9,4 miljard dollar) uit aan internetspelletjes.

 

Wat is bijziendheid?

Myopie, of bijziendheid, is een aandoening waarbij iemand dichtbij scherp kan zien, maar ver weg niet. Het komt in het Verre Oosten relatief vaak voor. De afgelopen twintig jaar schoten in China de percentages omhoog. Zo'n drie procent van de kinderen is bijziend als ze aan de lagere school beginnen. Aan het begin van de middelbare school is dat al 65 procent. Op de universiteit bedraagt het percentage meer dan 70 procent. Ter vergelijking: in Nederland heeft omgeveer een kwart van de bevolking last van myopie.

Wetenschappers nemen aan dat het langdurig gebruik van smartphones of tablets de kans op bijziendheid vergroot. Het oog van opgroeiende kinderen heeft voldoende daglicht nodig om zich te ontwikkelen. De Chinese overheid moest onlangs de toelatingseisen voor het leger versoepelen, omdat er onvoldoende rekruten zijn met voldoende zicht.

vrijdag 31 augustus 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Tencent introduceert en delete eigen kredietscore
Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index
Tencent is China's eerste voorbij grens $500 miljard

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder