economie cultuur politiek RSS

Discussie over publieke executie

Een videofilmpje over een executie in een veld heeft in China tot discussie over de doodstraf geleid. Het is ongebruikelijk dat een doodsvonnis ten overstaan van publiek wordt voltrokken.

Op de video is te zien dat een groep Chinezen vanaf een heuvel toekijkt hoe een colonne politiewagens aan komt rijden. Een busje rijdt het veld in, waarna een man met een kartonnen bord om zijn nek moet uitstappen. Enkele politiemensen lopen met hem het veld in, dwingen hem te knielen, waarna hij -zichtbaar voor de toeschouwers en de camera- door een oudere politieman van achter door het hoofd wordt geschoten.

Sinds het fimpje maandagavond online is gezet, is het al miljoenen malen bekeken. Er zijn commentaren die pleiten voor afschaffing van de doodstraf, de gebruikelijke commentaren over gerechtigheid, maar veel internetgebruikers verwonderen zich over het publieke karakter van de executie.

 

Geen publiek spektakel

Nog niet zo lang geleden werden in China regelmatig veroordeelden in het openbaar gedood, soms in stadions ten overstaan van duizenden toeschouwers. Maar een uitspraak van het hooggerechtshof heeft daar een einde aan gemaakt. Een executie moet publiekelijk worden aangekondigd, maar mag niet tot een publiek spektakel worden gemaakt.

In de praktijk worden executies in de gevangenis voltrokken door middel van een dodelijke injectie. Maar voltrekking van het vonnis door de kogel komt ook wel voor. Meestal zoeken de autoriteiten daar een afgelegen plek voor die wordt afgegrendeld voor toeschouwers.

 

Steun voor de doodstraf

Een ruime meerderheid van de Chinese bevolking steunt de doodstraf, bleek uit een onderzoek in 2010. Hoewel het aantal doodsvonnissen sinds 2002 enorm is gedaald, is China nog steeds het land dat meer mensen ter dood brengt dan alle andere landen samen. Het preciese aantal is staatsgeheim, maar mensenrechtenorganisaties schatten het aantal op zeker 3.000 per jaar.

De authenticiteit van de video kan niet worden gecontroleerd; het materiaal zou in 2012 zijn opgenomen. Het filmpje is op Sina Video te zien; hoewel niet bloederig is het filmmateriaal wel schokkend.

woensdag 14 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Doodstraffen voor Oeigoers geweld
Gerechtigheid voor moeder van verkrachte dochter
China brengt kinderverkrachter ter dood

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder