economie cultuur politiek RSS

Twee miljardairs per week erbij, eentje eraf

Twee miljardairs per week erbij, eentje eraf

In China zijn vorig jaar 106 personen (dollar)miljardair geworden. Toch nam het aantal zeer rijken maar met 65 toe; 51 Chinezen zijn alweer miljardair af.

Nergens ter wereld groeit het aantal miljardairs zo snel als in China. In 2017 kwamen er iedere week twee bij. Dat blijkt uit onderzoekscijfers die UBS Global Management en PwC maandag publiceerden. Toch steeg hun aantal 'slechts' van 318 in 2016 tot 373 vorig jaar.

Dat komt omdat 51 rijke Chinezen weer onder de grens van een miljard dollar vermogen zijn geraakt. Volgens de onderzoekers telt China relatief veel recente miljardairs, wiens vermogen nog maar net het miljard heeft aangetikt. Door dalende beurskoersen of zakelijke tegenslag zakken ze direct weer onder de grens.

 

Nieuwe Gouden Eeuw

In 2006 waren er nog maar 16 Chinese miljardairs. Nu is een op de vijf miljardairs in de wereld van Chinese afkomst. In Amerika kwamen er 53 miljardairs bij en bedraagt hun aantal nu 563. In Europa zijn er 414 miljardairs (plus 17). Het aantal Aziatische miljardairs steeg met bijna een kwart tot 637.

In totaal zijn telden UBS en pwC wereldwijd 2.158 miljardairs. Hun gezamenlijk vermogen bedraagt 8,9 biljoen dollar en steeg met 19 procent. Volgens het rapport stijgt het vermogen van de superrijken nu sneller dan in de Gouden Eeuw.

 

Dit is nog maar het begin

De rapporteurs verwachten dat de groei van het aantal Chinese miljardairs doorzet en hun aantal zal dat in de VS snel overschrijden. "In de afgelopen tien jaar hebben Chinese miljardairs enkele van 's werelds grootste en meest succesvolle bedrijven gecreëerd", zei Josef Stadler van UBS in een toelichting. "Dit is nog maar het begin. China's enorme bevolking, technologische innovatie en overheidsbeleid zorgen niet alleen voor ongekende mogelijkheden voor personen om bedrijven op te bouwen, maar ook om het leven van mensen te verbeteren."

Volgens het Chinese Hurun Report heeft China al in 2016 de VS ingehaald als land met de meeste miljardairs. Het financiële tijdschrift telde toen 568 Chinese miljardairs tegenover 535 Amerikaanse.

maandag 29 oktober 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Internetmiljardair wordt dorpshoofd, belooft welvaart
Meer miljardairs in Beijing dan in New York
China's economie begint weer te vertragen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder