economie cultuur politiek RSS

Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven

Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven

Als twee landen importheffingen invoeren treft dat natuurlijk primair de eigen industrieën. Maar Nederlandse bedrijven die (een deel van) hun producten in China laten maken voor de Amerikaanse markt zijn ook de klos.

Projectinrichter Koninklijke Ahrend kost de handelsbarrière waarschijnlijk een Amerikaanse afnemer. “Voor een van onze kleinere klanten zijn de importheffingen een reden om verder te kijken, want het is moeilijk om op deze manier competitief te blijven”, laat Jesse Kamps, algemeen directeur voor Azië en de Pacific desgevraagd weten.

In maart, juli en september voerde de Amerikaanse regering tranchegewijs importheffingen in op in totaal meer dan 5.000 producten die vanuit China worden geïmporteerd. De heffing bedraagt vooralsnog tien procent, maar als China niet een einde maakt aan –in Amerikaanse ogen- oneerlijke handelspraktijken, gaat vanaf 1 januari 2019 een tarief van 25 procent gelden.

 

Meer weten over de problemen van honderden Nederlandse ondernemers bij de handelsoorlog, wat oorsprongbepalingen zijn en waarom bedrijven productie momenteel uit China verplaatsen? Lees dan de rest van het artikel dat ik schreef op de site van De Ondernemer.

donderdag 29 november 2018


Gerelateerde onderwerpen:

WTO-klacht China en EU tegen invoerheffingen VS
China zet schouders onder vrijhandelsverdrag RCEP
Nog geen crisisgevoel op Singles Day

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder