economie cultuur politiek RSS

Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Het Chinese kabinet heeft een masterplan geaccordeerd voor de ontwikkeling van een compleet nieuwe stad die Beijing moet ontlasten. Xiong'An zit vol nieuwe inzichten voor het wonen en werken in de 21ste eeuw.

De stad van de toekomst moet veel mensen herbergen, maar zal toch kleinschalig worden opgezet. Duurzaamheid en leefbaarheid staan voorop. Omdat slechts 30 procent van het plangebied wordt bebouwd, is het mogelijk verschillende kernen te maken rond natuur en zelfs landbouwgebied. Er zal nieuw bos worden aangeplant en het Baiyangdian-meer (foto) zal worden gereinigd.

Westerse architectuur is toegestaan, maar de nadruk zal liggen op traditionele bouwstijlen. Om de menselijke maat te behouden is hoogbouw verboden. "Kenmerken van het vroegere en moderne China zijn terug te vinden in een innovatieve stad die aan internationale standaarden voldoet", aldus Chen Gang, directeur van het administratieve comité dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Xiong'An.

 

Stilte voor de storm

In april 2017 werd voor het eerst publiekelijk over Xiong'An gesproken. Zo'n 110 kilometer ten zuiden van Beijing moet de stad van de toekomst verrijzen. Daarbij werd meerdere keren vermeld dat het idee rechtstreeks van het hart van het leiderschap, president Xi Jinping, afkomstig is. De naam is een samentrekking van twee plaatsjes die door de nieuwe megastad zullen worden opgeslokt: Xiongxian en Anxin.

Daarna werd het betrekkelijk stil. Alleen het begin van de aanleg van een hogesnelheidslijn naar Beijing maakte duidelijk dat het project niet in de ijskast was beland. Nu blijkt dat beleidsmakers niet stil hebben gezeten. Met het masterplan 2018-2035 begint een cruciale fase, schrijven de opstellers. "De tijd van bouwen is begonnen", zei Chen vrijdag op een persbijeenkomst waar de plannen werden gepresenteerd. Dat het zo lang heeft geduurd, was "omdat je zeker wilt weten dat de eerste knoop goed vastzit als je je gaat aankleden."

 

Nieuwe stad

Xiong'An is de natte droom van planologen. Grote Chinese steden zijn organisch gegroeid; zware industrie zit er naast woonwijken en openbaar vervoer en wegennet zijn niet ingericht op een almaar uitdijende stad. Xiong'An wordt vanaf de tekentafel ontworpen volgens de laatste inzichten en met behulp van de modernste smart city-technologie.

Een groot aantal functies zal eenvoudigweg vanuit Beijing naar Xiong'An worden verplaatst. Het gaat dan om universiteiten, onderzoeksinstellingen, medische voorzieningen, hoofdkantoren van bedrijven en financiële en overheidsinstellingen die niet per se in de hoofdstad thuishoren.

 

Stadsuitbreiding

Dat laatste is niet helemaal nieuw. In de buitenwijk Tongzhou wordt een aanzienlijk deel van het stadsbestuur gehuisvest. Hierdoor ontstaat er in het hart van Beijing weer ruimte voor hoofdkantoren van grote staatsbedrijven en buitenlandse multinationals en het groeiende ambtenarenapparaat van de centrale staat. Het kabinet noemt Tongzhou en Xiong'An twee nieuwe vleugels van de hoofdstad.

 

Ook geïnteresseerd in Xiong'An, de stad van de 21ste eeuw? Ik wil hierover dit voorjaar een bijeenkomst organiseren en bij voldoende belangstelling een studiereis ondernemen. Als je daar belangstelling voor hebt, stuur me dan een mail via het contactformulier.

vrijdag 11 januari 2019

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China bouwt nieuwe modelstad zo groot als Limburg
China wil af van verkwisting schone energie
China gaat targets luchtkwaliteit niet halen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder