economie cultuur politiek RSS

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei

Amerikaanse openbaar aanklagers hebben twee strafzaken tegen Huawei, dochterbedrijven en financieel directeur Meng Wanzhou aangespannen. De bekendmaking komt op de dag dat een Chinese regeringsdelegatie in Washington aankomt voor onderhandelingen over de handelsoorlog.

Het Amerikaanse ministerie van justitie maakte maandag lokale tijd bekend dat het twee zaken met in totaal 23 aanklachten aanspant tegen de Chinese techgigant. In New York wordt het bedrijf gedaagd wegens het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Huawei-medewerkers, waaronder Meng, zouden opzettelijk banken en de Amerikaanse autoriteiten hebben misleid en fraude hebben gepleegd om te verhullen dat het bedrijf dat apparatuur aan Iran verkocht, Skycom Tech, in feite een dochteronderneming was.

Voor de rechtbank in Seattle is tegelijkertijd een zaak aangespannen wegens de diefstal door Huawei van een uitvinding van T-Mobile US in 2014. Het gaat om een robotarm, Tappy genaamd, die het gebruik van de menselijke vinger op een touchscreen nabootst. Hierover werd eerder een civiele rechtszaak gevoerd; T-Mobile won en Huawei betaalde een schadevergoeding van 4,8 miljoen dollar.

 

Handelsoorlog

Bij de bekendmaking zei FBI-baas Christopher Wray dat Huawei "brutale en volhardende" acties om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te misbruiken een bedreiging vormen voor een vrije en eerlijke wereldhandel. Hij voegde eraan toe dat hij zorgen had over het gebruik van Huawei-apparatuur, omdat die de Chinese overheid in staat stelt ongemerkt informatie af te tappen. Die laatste opmerking is opmerkelijk, omdat in de strafzaken die nu voor de rechter zijn gebracht geen sprake is van spionage met behulp van Huawei-apparatuur.

Toeval of niet, de bekendmaking komt op dezelfde dag dat vice-premier Liu He met een delegatie in de Verenigde Staten aankwam voor handelsbesprekingen. China en Amerika hebben tot 1 maart de tijd een handelsoorlog te voorkomen; na die deadline treden wederzijdse importheffingen in werking. De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross zei dat beide kwesties niets met elkaar te maken hebben.

 

Nationale kampioen

In Beijing geloven ze daar niets van. De Chinese overheid liet dinsdag weten dat het verwacht dat de Amerikaanse regering buitenlandse bedrijven objectief en eerlijk behandelt. Het eist een einde aan de campagne om Huawei, China's technologische vlaggenschip, te beschadigen. "Enige tijd gebruikt de VS zijn juridische mogelijkheden om een specifiek Chinese bedrijf in diskrediet te brengen, tegen te werken en zich te bemoeien met zijn legitieme werkzaamheden. Deze acties komen voort uit sterke politieke intenties en manipulatie." Ook riep een regeringswoordvoerder op Meng Wanzhou onmiddellijk vrij te laten; zij verblijft sinds 1 december in Canada in afwachting van een beslissing over haar uitlevering.

Huawei liet weten dat het teleurgesteld is over de Amerikaanse aanklachten. Volgens een verklaring van het bedrijf heeft Huawei altijd aan alle wettelijke eisen voldaan, ook in de VS, en is het zich niet bewust van onwettig gedrag. De techgigant wijst erop dat een Amerikaanse jury in 2017 al tot de conclusie was gekomen dat Huawei weliswaar de belangen van T-Mobile heeft geschaad, maar dat van kwade opzet geen sprake was.

 

Op deze site publiceerde het Amerikaanse openbaar ministerie zijn aanklachten. Hier lees je ook over de klucht rond Tappy. Huawei was blijkbaar zeer geïnteresseerd in de testrobot en probeerde, hoewel T-Mobile een gebruikslicentie aanbood, zoveel mogelijk informatie te verzamelen om hem zelf na te bouwen. Volgens de aanklacht werd een Chinese Huawei-medewerker het lab ingesmokkeld die de robotarm afbrak en in zijn tas stopte voordat hij werd betrapt.

 

Wat betreft de beschuldigingen van spionage met behulp van Huawei-apparatuur schreef ik onlangs dit.

dinsdag 29 januari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS
Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw
Trump pakt China nu aan waar het werkelijk pijn doet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder