economie cultuur politiek RSS

Boekrecensie: China's Great wall of Debt

Boekrecensie: China's Great wall of Debt

China zal vroeg of laat in financiële crisis geraken, betoogt Dinny McMahon in zijn boek over China’s schuldenlast. Die hoeft niet desastreus te zijn, als de Chinese overheid de problemen aanpakt nu het nog kan.

Want problemen zijn er genoeg. McMahon zet China's systeemrisico’s keurig op een rijtje; goed gedocumenteerd en voorzien van passende anekdotes uit de jaren van zijn correspondentschap. De meeste zijn genoegzaam bekend: de enorme schuld van overheden, falende staatsbedrijven, de vastgoedbubbel en schaduwbanken.

Natuurlijk duizelt het de lezer soms bij al die miljoenen, miljarden en biljoenen. Wat verfrissend is aan China’s Great Wall of Debt is dat het betrekkelijk nuchter de feiten duidt. McMahon denkt dat een crisis op enig moment onvermijdelijk is, maar is er anders dan veel doemdenkers niet van overtuigd dat China’s economie daardoor gedoemd is als een kaartenhuis in elkaar te zakken. Sterker nog: hij geeft verschillende redenen waarom dat niet hoeft te gebeuren.

 

Lees mijn complete boekrecensie op de site van China2025.

Of bestel direct het boek van Dinny McMahon hier.

donderdag 27 juni 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Q&A: Oscar Garschagen over De Chinese Droom
Recensie: Scherpe blik door een gekleurde bril
Q&A: Stefan Blommaert over De Eeuw van Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder